Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Noviteti

15.12.23. Odjel beletristike

Stotinu noći

Luisge Martin

Zagreb : Disput, 2023.

Ključne riječi
ljubavna i erotska proza

SAŽETAK

„Stotinu noći“ moderna je moralna bajka, kombinacija detektivskog, noir i erotskog romana o istinama i lažima u odnosima seksualnih partnera, djelo u kojem se istražuju različiti oblici ljubavi i seksualnog ponašanja – neki radikalni i ekstremni.

Priča prati iznimno lijepu studenticu Irene, Madriđanku koja na sveučilištu u Chicagu studij psihologije seksualnog ponašanja nadopunjava vlastitim nezasitnim libidom: stupa u promiskuitetne odnose s mnogim muškarcima, sve kako bi u njima sakupila građu za potvrdu znanstvene hipoteze o nepovezanost ljubavi i seksa. Njezin hladan pogled istraživačice mijenja se kada se zaljubi u Argentinca Claudija, mladog gitarista koji sa sobom nosi bolnu tajnu i postaje žrtva mračne prošlosti svoje obitelji povezane s političkom poviješću njegove zemlje. No to ju ne priječi da paralelno održava strastvenu vezu s oženjenim bogatim njujorškim poslovnim čovjekom Adamom Galigerom, do te mjere fasciniranim idejom kako ljudska bića moraju imati više seksualnih partnera da naručuje projekt vrijedan više milijuna dolara u kojem angažira istraživače koji prisluškuju telefonske linije, hakiraju računala i špijuniraju tisuće pojedinaca kako bi pružili dokaze o njihovoj nevjeri.

Roman je sazdan od provokativnih promišljanja o odanosti, nevjeri, neizrecivim željama, tabuima, maskama i lažima, poluistinama i prevarama koje prežimaju naše odnose.