Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Središnja knjižnica Talijana

Središnja knjižnica Talijana u Republici Hrvatskoj

Voditeljica: Liana Diković, dipl. knjiž.
Telefon: 052 300 402 ; 052 300 410
E-mail: liana.dikovic@gkc-pula.hr

Središnja knjižnica za talijansku nacionalnu manjinu u RH osnovana je 1991. godine. Djelatnost knjižnice je od nacionalne važnosti i značaja i njeni temeljni poslovi i programi ostvaruju se u skladu s osnovnim načelima IFLA-inog Manifesta za multikulturalne knjižnice. Glavni cilj Knjižnice je pružiti osnovne knjižnične usluge i djelatnosti na talijanskom jeziku (kako za pripadnike talijanske nacionalne zajednice, tako i za sve druge zainteresirane korisnike) u smislu promicanja interkulturnog dijaloga i kulturne različitosti.

Uz osnovne aktivnosti kao što su nabava, obrada i distribucija knjižnične građe na talijanskom jeziku (za gradske knjižnice u Istri i svim onim knjižnicama na području Hrvatske u kojima žive pripadnici talijanske nacionalne manjine), posuđivanje knjiga i savjeti korisnicima te stručna savjetodavna pomoć knjižnicama talijanskih škola i Zajednica Talijana, Središnja knjižnica Talijana organizira raznovrsne edukativne radionice i druge aktivnosti kulturnog sadržaja za korisnike svih uzrasta. Posebna se pozornost posvećuje najmlađim korisnicima predškolske i školske dobi i promicanju čitanja.

Ukupan fond na talijanskom jeziku broji 12.500 jedinica građe iz svih područja. Osim bogate ponude novih naslova iz područja beletristike, dječje književnosti, znanstvene i znanstveno-popularne literature, Knjižnica ima i bogatu referentnu zbirku, a u čitaonici novina i časopisa su na raspolaganju dnevne novine i ostali časopisi na talijanskom jeziku.

Preuzmite letak s preporukama za čitanje.

U e-katalogu možete provjeriti dostupnost knjiga