Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Kratka povijest

Kratka povijest knjižnice

Gradska knjižnica i čitaonica Pula osnovana je 1957. godine kao Općinska knjižnica i čitaonica Pula odlukom Narodnog odbora općine Pula.


Još prije osnutka knjižnice kao ustanove Narodno sveučilište u Puli pokrenulo je rad obrazovnih i kulturnih djelatnosti u Puli i okolici, između kojih i pokretnu knjižnicu koja je obilazila okolna mjesta. Početni fond knjižnice sastojao se od 3600 knjiga koje je osigurala ondašnja Naučna biblioteka u Puli.

Tijekom godina Knjižnica je razvila mrežu ogranaka: 

  • Dječja knjižnica - kao ogranak pripojena je Općinskoj knjižnici i čitaonici Pula 1970. godine, a osnovalo ju je Društvo „Naša djeca“ 1957. 
  • Knjižnica Veruda - ogranak osnovan 1977. godine
  • Knjižnica Vodnjan - kao ogranak pripojena Općinskoj knjižnici i čitaonici Pula 1978. godine
  • Bibliobus - djelovao od 1978. do 1989. godine 
  • Knjižnica Žminj - ogranak osnovan 2002. godine
  • Multimedijalna čitaonica (MUČ) - ogranak djelovao od 2003. do 2004. godine
  • Čitaonica Kluba umirovljenika Pula - ogranak osnovan 2006. godine 

Na Dan grada Pule, 5. svibnja 2004. godine, Središnja knjižnica nakon 47 godina djelovanja na istoj lokaciji (Giardini 14) preseljena je u novouređenu zgradu nekadašnje austrougarske vojarne, kasnije tiskare, koja obuhvaća 1876 četvornih metara. Novi prostor, uređen i opremljen na razini standarda suvremenih javnih knjižnica, omogućio je uvođenje dodatnih sadržaja i bogatijih knjižničnih usluga. Knjižnica ima Posudbeno-informacijski odjel, Odjel beletristike, Općeznanstveni odjel s izdvojenom zavičajnom, glazbenom, likovnom i referentnom zbirkom, Odjel za djecu i mladež, Odjel multimedije, multimedijalnu dvoranu i izložbeni prostor, Čitaonicu dnevnog tiska i Studijsku čitaonicu.

Više o povijesnom razvoju naše knjižnice kao i knjižnične djelatnosti u Puli i drugim dijelovima Istarske županije možete pročitati u Vodiču kroz knjižnice Istarske županije u izdanju Društva bibliotekara Istre.  

Vodič kroz knjižnice Istarske županije

Knjižnice Istarske županije / gl. urednik Bruno Dobrić. Pula: Društvo bibliotekara Istre, 2010.