Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Djeca

Ljeto u knjižnici uz ljetne čitateljske izazove za predškolce i osnovce

Tijekom srpnja i kolovoza organiziramo programe i radionice za predškolce i učenike osnovne škole objedinjene u programu Ljeto u knjižnici.

Program Ljeto u knjižnici trajat će od 8. srpnja do 31. kolovoza 2024. i održavat će se u Središnjoj knjižnici, Dječjoj knjižnici i Knjižnici Vodnjan. Aktivnosti su namijenjene članovima Knjižnice i sudjelovanje se ne naplaćuje (podsjećamo da je za svu djecu od rođenja do 15 godina članstvo u knjižnici besplatno).

Ovogodišnje novosti Ljeta u knjižnici su programi Ljetni čitateljski izazov, namijenjen učenicima osnovne škole, i Mini ljetni čitateljski izazov, namijenjen predškolcima i njihovim roditeljima/starateljima.

Da se uspješno ispune ljetni čitateljski izazovi u razdoblju od 8. srpnja do 31. kolovoza potrebno je prijaviti se osobno, telefonom ili e-mailom, ispuniti Pročitaj više zadatak i voditi dnevnik čitanja (učenici osnovne škole trebaju pročitati više od 9 knjiga, a predškolci više od 20 slikovnica), osmisliti najmanje 2 preporuke pročitanih knjiga (pisane ili video) te sudjelovati na najmanje 3 radionice u organizaciji Knjižnice neovisno o mjestu održavanja. Za svaku pročitanu knjigu i svako sudjelovanje u aktivnosti koja je dio programa Ljetni čitateljski izazov dobiva se po jedan pečat u Dnevniku čitanja, čime se potvrđuje da je zadatak ispunjen.

Za sudionike programa koji uspješno izvrše izazov pripremili smo nagrade zahvaljujući sponzorima: knjižari Hoću knjigu, Teatru Naranči, Kinu Valli, Pulaprometu, i I.VEM d.o.o.

Imena sudionika programa Ljetni čitateljski izazov i Mini ljetnog čitateljskog izazova koji su tijekom srpnja i kolovoza uspješno ispunili izazov "ulaze u bubanj" za glavne nagrade, a na dan proglašenja pobjednika nasumično ćemo izvući imena dobitnika glavnih nagrada: za Mini ljetni čitateljski izazov to je poklon-bon u vrijednosti od 50 eura u knjižari Hoću knjigu i po dvije ulaznice za dvije osobe na predstave Teatra Naranče, a za Ljetni čitateljski izazov e-čitač i po dvije ulaznice za dvije osobe na predstave Teatra Naranče. Svi ostali koji su uspješno ispunili izazov, također će biti prigodno nagrađeni.

Radionice u čitateljskim izazovima namijenjene su različitim dobnim skupinama te tematski osmišljene za različite interese sudionika. Između ostalih održat će se Radionica izrade kratkog filma koju će voditi La Udruga i Vodnjan film festival u Fažani film festival (VFFuFFF), Ljeto uz 3D olovke i Stripomanija 3.0 koju će voditi prof. Vladimir Papić, zatim Put oko svijeta u 8 mitova: upoznajemo drevne mitove i legende, Istraživači mora: upoznajmo svjetska čuda i Animirano ljeto.

Uz čitateljske izazove, održavat će se i radionice Slovo po slovo – ljetne vježbe čitanja u Središnjoj knjižnici i Knjižnici Vodnjan, Dobre priče za ljepše snove u Dječjoj knjižnici i Društveni ponedjeljak u Knjižnici Vodnjan.

Više informacija o pojedinim aktivnostima Ljeta u knjižnici možete pronaći ovdje ili nam se obratiti:

  • osobno na Odjelu za djecu i mlade (Središnja knjižnica, Kandlerova 39), mailom djecji.odjel@gkc-pula.hr ili telefonom na 052 300 405;
  • osobno u Dječjoj knjižnici (Smareglina 2), mailom na djecja@gkc-pula.hr ili telefonom na 052 213 882,
  • osobno u Knjižnici Vodnjan (Trgovačka 23) mailom na vodnjan@gkc-pula.hr ili telefonom na 052 512 572.

Ciljevi programa su poticanje ljubavi prema čitanju kod djece i mladih tijekom ljetnih mjeseci, razvijanje čitalačkih vještina i različitih vrsta pismenosti kod djece i mladih, stvaranje zabavnog i poticajnog okruženja u knjižnicama te povezivanje zajednice kroz aktivnosti vezane uz knjige i čitanje.

Prilozi

PODIJELI: