Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Pula čita! 2024. - 3 dana, 18 programa, 20 gostiju

Gradska knjižnica i čitaonica Pula u svibnju organizira drugo izdanje trodnevne manifestacije Pula čita! u čijem su centru knjiga i čitanje.

Manifestacija objedinjava književne susrete, javna čitanja, radionice, predstavljanja knjiga i izložbe u čijem je centru pisana riječ kao medij koji je zajednički svim dobnim i interesnim skupinama. Ove godine programi posvećeni autorima, knjigama i čitanju održat će se 7., 8. i 9. svibnja 2024. s namjerom približavanja pisane riječi našim sugrađanima.

Važan dio Pula čita! su afirmacija i promocija domaćih književnika i njihovih djela, decentralizacija književnih programa, razvoj publike, kao i razvijanje i poticanje kritičkog mišljenja, a naglasci na književnim obljetnicama i suradnji s različitim kulturnim, umjetničkim i odgojno-obrazovnim ustanovama i udrugama te pojedincima. Također, cilj je u realizaciju programa uključiti djecu i mlade, koji na ovaj način postaju aktivnim sudionicima kulturnog života grada. Ovogodišnja javna čitanja u programu Pula čita klasike posvećena su Marku Maruliću, Ivani Brlić Mažuranić i Dragi Gervaisu.

Svi programi u svim terminima otvoreni su za javnost. Manifestaciju podupiru Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Pula.

Ovom manifestacijom Pula se na svoj, jedinstven način pridružuje nacionalnim i svjetskim knjižnicama koje provode slične programe. U tri dana održat će se 18 programa u kojima sudjeluju:
-    Julijana Matanović
-    Snježana Banović, čiji će susret moderirati Đorđe Matić
-    Igor Beleš
-    Tea Tulić
-    Kašmir Huseinović i Andrea Petrlik Huseinović
-    Zoran Maljković
-    Jan Bolić
-    ilustratorica Lila Prap
-    Petra Valković
-    Valter Roša
-    učenici OŠ-SE „Giuseppina Martinuzzi“, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula
-    djelatnici INK – Gradskog kazališta Pula, JU Pula Fim Festival i Kino Valli, Arheološki muzej Istre
-    studentice i studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i mentorica Irena Mikulaco te Daniel Mikulaco iz Pulskog ogranaka Matice hrvatske
-    djelatnici Osrednje knjižnice Celje, ovogodišnje knjižnice partnera.

Prilozi

PODIJELI: