Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Automatski vanjski defibrilator postavljen uz glavni ulaz u Središnju knjižnicu

Grad Pula, u suradnji s pulskim trgovačkim društvima, Turističkom zajednicom grada Pule, Istarskim ljekarnama i anonimnim donatorom, nabavio je deset automatskih vanjskih defibrilatora, a jedna od novih lokacija na koje su postavljeni je zgrada Središnje knjižnice (Kandlerova 39).

Automatski vanjski defibrilator (AVD) uređaj koji, u kombinaciji s postupkom oživljavanja, spašava život na način da 'resetira' srce tako što isporuči kontrolirani elektrošok, ako je elektrošok potreban. Naglasio je da se postavlja samo na žrtve srčanog zastoja - osobe koje su bez svijesti i ne dišu te on analizira rad srca i glasovnim i vizualnim uputama daje na znanje ako je elektrošok potreban ili nije i nadalje navodi korisnika kroz oživljavanje. Kad se netko sruši, potrebno je nazvati broj 194 i medicinskom dispečeru reći adresu hitnog slučaja (gdje je pomoć potrebna) i što se dogodilo nakon čega tim hitne odmah izlazi na intervenciju, a dispečer ostaje na liniji do dolaska hitne i postavlja važna pitanja za procjenu stanja te daje upute za prvu pomoć, odnosno, oživljavanje.

AVD uređaji su dostupni svima od 0 do 24 sata, sa zvučnim uputama za korištenje na hrvatskom i engleskom jeziku te modom korištenja za odrasle i djecu. Povezani su Wi-Fi mrežom s hitnim službama te opremljeni preglednikom događaja koji pruža potpunu sliku svakog slučaja iznenadnog srčanog zastoja što omogućuje da se prije svog dolaska na mjesto događaja bolje pripreme za pacijenta, jer znaju pojedinosti o primijenjenim električnim šokovima.

Tehnologija za spašavanje ljudskih života uz njih postaje dostupna tamo gdje mogu biti od najveće koristi. 

PODIJELI: