Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Odrasli
Djeca
Mladi

Noć knjige 2024: Ivana Brlić-Mažuranić, Kafka i ostali književni velikani, svijet podzemlja, radionica popravka knjiga

Nadolazeću 13. Noć knjige, manifestaciju koja u središte svojeg interesa stavlja djela, njihove tvorce i čitatelje, a koja se priređuje u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige obilježit ćemo druženjima u knjižnici 23. i 24. travnja, i to s ciljem da kroz zajedništvo dijelimo radost čitanja i pisanja.

U Noći knjige - 23. travnja -  Središnja knjižnica radit će do 21 sat.

TEMA: Kad je prizma kataklizma - knjige za izazovna vremena
Vizije o kraju svijeta od najstarijih vremena zaokupljaju maštu i bude strah. Nekoć su se vezale uz neobjašnjive pojave na nebu, kalendare i tumačenja svetih knjiga, dok se danas kataklizmički scenariji pretežno odnose na sukobe koji prijete globalnim ratom, društvene i financijske krize te prekomjerno i neodgovorno iskorištavanje prirodnih resursa koje nepovoljno utječe na klimatske promjene i njihov ubrzani poguban utjecaj na ljudsko društvo i sav ostali živi svijet. Na nama je samo da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano, riječi su mudrog čarobnjaka hrabrom hobitu u kultnom Gospodaru prstenova nakon što se Frodo požalio na težinu dodijeljene mu zadaće.

ZNAČAJNE OBLJETNICE
U 2024. godini, Godini Marka Marulića, u kojoj se prisjećamo 500. obljetnice njegove smrti, nismo zaboravili istaknutu damu hrvatske književnosti Ivanu Brlić-Mažuranić i njezin 150. rođendan, kao ni 100. obljetnicu smrti jednog od najutjecajnijih europskih književnika Franza Kafke. Podsjećamo i da već spomenuti roman Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena u ovoj godini broji 70 godina od prvog objavljivanja.


PROGRAM U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI PULA

SREDIŠNJA KNJIŽNICA
23.4. / 18 sati / Pub kviz Književni velikani
23.4. / 18 – 20 sati / Radionica popravka knjiga
23. 4. / 19 sati / Istraživanje skrivenog svijeta podzemlja / predavač: Matej Mirkac, Speleološka udruga Pula
online / Virtualna izložba: Franz Kafka
online / Virtualna izložba: Ivana Brlić-Mažuranić

ODJEL ZA DJECU I MLADE
23. 4. / 19 sati / Kad si sretan i sunce za tobom žuri - putovanje kroz Ivanine priče / pričaonica i kreativna radionica za djecu i njihove roditelje
24. 4. / 17 sati / Na putu za šumu Striborovu: lutkarska radionica - izrada lutaka i likova iz djela Ivane. Brlić-Mažuranić za djecu i roditelje/staratelje. Radionicu će voditi Morena Sinčić, volonterka Knjižnice

DJEČJA KNJIŽNICA
23. 4. / 10 sati / Koliko poznajem Šegrta Hlapića? - interaktivni kviz za učenike nižih razreda osnovne škole

KNJIŽNICA VODNJAN
23. 4. / Ivanin svijet iz davnina - mini izložba o Ivani Brlić-Mažuranić
23.4. / 10 sati / U stihu i rimi u davnoj davnini - radionica za djecu predškolske dobi

PODIJELI: