Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Odrasli
Mladi

11. Brazilski dani u Puli od 7. do 9. studenoga

Jedanaesto izdanje Brazilskih dana u Puli posvećeno je važnoj tematici - mladima kao glavnim akterima u svijetu koji se nalazi u klimatskoj krizi na globalnoj razini. Navedeno nas vodi i do tematike zelenog i održivosti kojom se bavi intenzivno velik broj ljudi baš u Brazilu.

U želji da se iskoriste razne mogućnosti i kritički osvijesti uloga tehnologije i dizajna u budućnosti, ovogodišnje izdanje donosi novosti po tom pitanju u nizu aktivnosti: izlaganja, radionica, predavanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli - Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ i Filozofskom fakultetu, Sveučilišnoj knjižnici u Puli, Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula i Gimnaziji Pula. Program će obogatiti i izložba o Amazoni autora Olega Maštruka na Fakultetu ekonomije i turizma „ dr. Mijo Mirković“ te Revija brazilskog filma u Kinu Valli s trima zanimljivim naslovima.

Brazilski dani započinju u utorak, 7. studenoga radionicom Erica Lovrića, profesora jezika, dizajnera, projektnog menadžera i umjetnika, potomka hrvatskih iseljenika u Brazilu,  koju će održati za učenike u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula na temu Nove tehnologije kao pogon novih primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Službeno otvorenje manifestacije 11. Brazilski dani u Puli održat će se istoga dana u 11 sati na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u dvorani Pula. Nakon pozdravnih govora izlaganje o različitim mogućnostima povezivanja Brazila i Hrvatske u kulturi i turizmu održat će Solange Benites Juvella, unuka hrvatskih iseljenika, povratnica u Hrvatsku i predsjednica Komore za trgovinu, istraživanje i poslovanje Brazil-Hrvatska (BRACRO), U predvorju FET-a zatim slijedi otvorenje izložbe Plovidba zelenim srcem Zemlje: putovanje rijekom Amazonom autora Olega Maštruka pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Brazila u Republici Hrvatskoj. Prvi dan zaokružit će projekcija glazbenog dokumentarca Miucha: Glas Bossa nove u Kinu Valli.

Drugoga dana, u srijedu, 8. studenoga, jezičnu radionicu za učenike Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Gradskoj knjižnici i čitaonici vodit će jedan od organizatora Brazilskih dana u Puli i Puljanin s brazilskom adresom dr. sc. Milan Puh. Na Filozofskom fakultetu Milan Puh i Eric Lovrić, autori prvog udžbenika za učenje hrvatskoga jezika za govornike brazilskog portugalskog Hrvatski za sve održat će predavanje o Novim tehnologijama i dizajnu u poučavanju stranih i nasljednih jezika. Revija brazilskih filmova u Kinu Valli nastavlja se projekcijom brazilske komične drame Voljeni.

U četvrtak, 9. studenoga, ujedno i posljednjeg dana manifestacije održat će se radionica koju će voditi naš gost Eric Lovrić. Na radionici Kreiranje kulturno-turističkog imidža Pule kroz animaciju i nove tehnologije u dijalogu s pulskim gimnazijalcima kreirat će zajednički prijedlog kulturno-turističkog imidža Pule. U popodnevnim satima u Kinu Valli slijedi projekcija sinkroniziranog animiranog filma Ainbo – Dobri duh Amazonije u kojemu mogu uživati i najmlađi. Ovogodišnje Brazilske dane u Puli zaključit će predavanje o Iskustvu putovanja kroz Brazil, upoznavanje kultura i krajolika dr. sc. Marijete Rajković Iveta, etnologinje, kulturne antropologinje i izvanredne profesorice Filozofskoga fakulteta Zagrebu koje će se održati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.

Brazilske dane u Puli organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Pula u suradnji s dr. sc. Milanom Puhom, Veleposlanstvom Brazila u RH i Kinom Valli, a ove godine kao partneri pridružuju se i Sveučilišna knjižnica u Puli, Filozofski fakultet u Puli i Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te Gimnazija Pula.

Financijsku podršku održavanju 11. Brazilskih dana u Puli dali su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Pula.


UTORAK, 7. 11.
9 sati / Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula
Radionica za učenike: Nove tehnologije kao pogon novih primijenjenih umjetnosti i dizajna (radionicu vodi Eric Lovric)

11 sati / Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, dvorana Pula
Otvaranje Brazilskih dana u Puli
izlaganje Solange Benites Juvella: Hrvatska i Brazil u kontaktu: nove prilike u ekonomiji i turizmu

12.30 sati /Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, predvorje
Otvorenje izložbe Plovidba zelenim srcem Zemlje: putovanje rijekom Amazonom (autor Oleg Maštruko)

18.40 sati / Kino Valli
MIÚCHA: GLAS BOSSA NOVE (Miúcha: The voice of Bossa Nova), Liliane Mutti / Daniel Zarvos, dokumentarni, Brazil / SAD, 2022., 98'
 
SRIJEDA, 8. 11.
11.30 sati / Gradska knjižnica i čitaonica Pula
Radionica za učenike ŠTUT-a: Jezični laboratorij portugalskog jezika

12.30 sati / Filozofski fakultet, dv. 12
Predavanje Erica Lovrica i Milana Puha: Nove tehnologije i dizajn u poučavanju stranih i nasljednih jezika

18.10 sati / Kino Valli
VOLJENI (Benzinho), Gustavo Pizzi, komedija / drama, Brazil, 2018., 98'
 
ČETVRTAK, 9. 11.
10.30 sati / Gimnazija Pula
Radionica za učenike Kreiranje kulturno-turističkog imidža Pule kroz animaciju i nove tehnologije (radionicu vodi Eric Lovric)

17.00 sati / Kino Valli
AINBO - DOBRI DUH AMAZONE (AINBO: Spirit of the Amazon), Richard Claus / Jose Zelada, animirani, 2021., 84', sinkronizirano

18.30 sati / Sveučilišna knjižnica u Puli
Predavanje dr. sc. Marijeta Rajković Iveta: Iskustvo putovanja kroz Brazil, upoznavanje kultura i krajolika

Prilozi

PODIJELI: