Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Odrasli
Mladi

Nastavak programa Pripovjedač/ica priča za laku noć - Tete i barbe pričalice u OB Pula

Nastavlja se program Pripovjedač/ica priča za laku noć - Tete i Barbe pričalice na Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Pula, najavljeno je na konferenciji za medije koja je održana 24. listopada 2023. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

Nove edukacije za volontere u programu, koji uključuju teme kako odabrati knjige, čitati priče i kako se ponašati u bolnici, bit će održane 3. studenog 2023. od 17 do 20 sati na Odjelu za djecu i mlade (Kandlerova 39), a zainteresirani se mogu prijaviti na vci@vci.hr.

Konferenciji su prisustvovale Maja Erak iz Volonterskog centra Istra, psihologinja Vesna Rusijan, koordinatorica volontera i jedna od najstarijih teta pričalica, Nadija Crkvenac, knjižničarka u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, dr. Vlasta Kocijančić, voditeljica Odjela pedijatrije Opće bolnice Pula, i Sabina Lovrinović, glavna sestra na Odjelu pedijatrije pulske bolnice.

Ovaj višegodišnji program provodi s ciljem osposobljavanja i koordiniranja volontera koji čitaju knjige djeci odjelu pedijatrije Opće bolnice Pula. Dosad je bio velik interes za volontiranje u ovom programu te je u posljednje tri godine sudjelovalo više od sto volontera, različite dobi, od studenata do umirovljenika. Program podržava Ministarstvo zdravstva, a u njegovu aktivnost uključena su djeca od najmlađe dobi pa sve do 18 godina starosti. Fokus programa je na knjizi i priči, a s djecom se ne razgovara o bolesti i nekim drugim stvarima. Ove godine prvi put su se u program uključila i poduzeća koja društveno-odgovorno posluju pa će se deset zaposlenika iz jedne pulske firme uključiti u program i tako postati promotori korporativnog volontiranja koje je u Hrvatskoj u začecima. Namjera je da se zaposlenicima omogući da unutar radnog vremena volontiraju i tako pridonose dobrobiti zajednice.

Program Barba i teta pričalica u Istri se provodi od 2018. godine, a u Hrvatskoj se u Dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci na onkološkom odjelu počeo provoditi 2009. godine. Knjižnica je u program uključena od samog početka provođenja programa u Puli, i to na način da osigurava prostor za edukaciju volontera i koordinativne sastanke, educira volontere o načinima odabira priča i načinu pripovijedanja, odnosno o interpretativnom čitanju te uključenim volonterima osigurava besplatno članstvo i redovitu pomoć u odabiru knjiga.
 

 

PODIJELI: