Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Mladi

Dvije izvrsne radionice za mlade u organizaciji Savjeta mladih - Mladi, zapišite 6. i 7. studenog u svoj kalendar!

U organizaciji Savjeta mladih na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice dvije izvrsne radionice 6. i 7. studenog 2023. održat će renomirani stručnjaci koji rade s mladima u Hrvatskoj, ali i izvan granica države: doc. dr. sc. Marko Kovačić i dr. sc. Nikola Baketa.

Pozivamo sve mlade od 15 do 30 godina da se pridruže radionicama koje su besplatne za sudionike.

Doc. dr. sc. Marko Kovačić prodekan je za znanost i međunarodnu suradnju Veleučilišta Bernays i međunarodno prepoznati stručnjak za mlade. Na Bernays je došao nakon gotovo desetljeća rada u zagrebačkom Institutu za društvena istraživanja, gdje se bavio proučavanjem tema iz područja javnih politika i političke sociologije, prvenstveno istraživanjima politika za mlade, participacije mladih, rada s mladima i građanskog odgoja i obrazovanja. O tim temama objavio je više od 40 znanstvenih i stručnih radova, a čest je predavač na konferencijama koje se tiču mladih i zbog svojih zanimljivih predavanja.

Dr. sc. Nikola Baketa znanstveni je suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, koji djeluje u području rada građanskog odgoja i obrazovanja, građanskih kompetencija mladih, rad s mladima, kroz znanstveno polje politologije. Nakon završenog fakulteta politologije, okreće se magisteriju i poslijediplomskom programu Komparativne politike. Trenutno ima više od 20 godina iskustva u radu s mladima kroz nastavnu djelatnost, publikacije i istraživačke funkcije. Član je više odbora i vijeća (Izvršnog odbora Hrvatskog politološkog društva, Programskog vijeća Hrvatske radio televizije, Hrvatskog debatnog društva, koordinacije GOOD inicijative) te ima širu perspektivu i suvremen pristup u radu s mladima, govoreći jezikom koji im je blizak.


PROGRAM:
6. 11. / od 16 do 19 sati
dr.sc. Marko Kovačić: "Kako do efektivne lokalne politike za mlade koristeći EU sredstva"
Cilj radionice je informirati mlade o mogućnostima koje nudi Europska unija, ali i Vijeće Europe za unapređenje njihovog položaja. Radionica će tako pokriti ne samo financijske mogućnosti poput Erasmus plus programa, već i potporne inicijative i resurse poput Europske iskaznice za mlade, Europskih snaga solidarnosti, Eurodesk mogućnosti te će prezentirati rad europskih organizacija koje nude besplatne usluge mladima. Sudionici radionice će kroz interaktivne metode u prvom dijelu radionice mapirati svoje potrebe, dok će drugi dio radionice biti posvećen ponudi usluga i resursa za zadovoljavanje identificiranih potreba.

7. 11. / od 16 do 19 sati
dr. sc. Nikola Baketa: "Prilike i izazovi za stjecanje građanske kompetencije mladih"
Kroz radionicu bit će predstavljen proces uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u okviru obrazovnog sustava RH, glavne prepreke i izazovi tijekom tog procesa te trenutno stanje stvari. Nastavno na to, razmotrit će se građanska kompetencija mladih u Hrvatskoj kroz njihova znanja, stavove i vrijednosti. Raspravljat će se o tome kakvi su nam građani potrebni za stabilno demokratsko društvo te kada bi i kako trebali početi sudjelovati u svojoj zajednici. Predviđena je aktivna participacija sudionika, razmjena ideja i mišljenja.

Galerija fotografija

PODIJELI: