Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Odrasli

3. međunarodni skup Digitalna transformacija službenih publikacija i državnih informacija u izgradnji digitalnog društva

Mjesto održavanja: Gradska Knjižnica i čitaonica Pula 26.10. - 27.10.2023
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za državne informacije i službene publikacije i Gradska knjižnica i čitaonica Pula

Financijska potpora: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija

Tema skupa:
Treći po redu međunarodni stručni skup razmatrat će proces digitalne transformacije službenih publikacija i državnih informacija, te njihovu ulogu u procesu izgradnje digitalnog društva. Komisija za državne informacije i službene publikacije slavi obljetnicu, 30 godina od svog utemeljenja i ima tradiciju organiziranja uspješnih međunarodno-stručnih skupova, od 2002. godine. Jedan od osnovnih ciljeva Komisije za državne informacije i službene publikacije Hrvatskoga knjižničarskog društva je promicanje i zalaganje za slobodan pristup informacijama, prvenstveno kroz službene publikacije i državne informacije Republike Hrvatske, Europske unije i svijeta, naročito u elektroničkom formatu.

Međunarodni stručni skup naziva Digitalna transformacija službenih publikacija i državnih informacija u izgradnji digitalnog društva organiziraju Hrvatsko knjižničarsko društvo: Komisija za državne informacije i službene publikacije i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Skupom se želi omogućiti daljnje širenje službenih publikacija u novim medijima, unapređivanje digitalnih usluga knjižnica, te usvajanje digitalnih znanja i vještina koje će podići razinu osposobljenosti djelatnika knjižnica za rad sa službenim informacijskim izvorima u funkciji jačanja svijesti o njihovoj važnosti, edukacije korisnika, sve sa ciljem izgradnje digitalnog društva.

Cilj skupa:
Kroz pozvana izlaganja domaćih i stranih stručnjaka, raspravu sudionika i okrugli stol razmijeniti iskustva, kako bi se što bolje upoznali sa novim modelima službenim publikacijama i njihovoj ulozi u razvoju digitalnog društva, te ovladavanjem vještinama digitalnih usluga u pristupu službenim publikacijama u novim okolnostima. Jačanje svijesti o službenim publikacijama, o potrebi osiguravanje slobodnog pristupa informacijama iz djelokruga tijela državne i lokalne vlasti – s ciljem stvaranja digitalnog društva i knjižnica 21. stoljeća.

Podteme skupa:
1. Digitalno društvo u okružju
2. Digitalne i digitalizirane službene publikacije i državne informacije
3. Europski dokumentacijski centri i EU direct
4. E- građani…


Oblici izlaganja:
- Pozvana izlaganja
- Prijavljena izlaganja
- Radionica
- Izlaganja na posteru

Programski i organizacijski odbor: Tatijana Petrić, Nadia Bužleta, Blaženka Kotur Peradenić, Dolores Mumelaš, Anita Katulić, Ivana Radenović, Irena Pilas, Jasenka Pleško (HKD), dr. sc. Ismet Ovčina (Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH u Sarajevu)

Prijava za sudjelovanje na skupu Digitalna transformacija službenih publikacija i državnih informacija u izgradnji digitalnog društva dostupna je putem online obrasca za prijavu.

Rok za prijavu izlaganja produžen je do 20. srpnja 2023.

Rok za prijavu sudjelovanja 15. listopada 2023.

Informacije o kotizaciji i preliminarni program možete pronaći ovdje.

PODIJELI: