Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Djeca

Ljeto u Knjižnici Veruda, Dječjoj knjižnici i Knjižnici Vodnjan

Tijekom srpnja i kolovoza Gradska knjižnica organizira niz aktivnosti namijenjenih djeci i u ograncima Dječja knjižnica (Smareglina 2), Knjižnica Veruda (Banovčeva 4) i Knjižnica Vodnjan (Trgovačka 23, Vodnjan).

Sudjelovanje u programima se ne naplaćuje, a jedini je uvjet članstvo u knjižnici. Podsjećamo: sva djeca od rođenja do kraja godine u kojoj pune 15 godina imaju pravo na besplatan upis.


Dječja knjižnica: Dobre priče za ljepše snove, Istraživači mora i Vježbe čitanja za učenike 2. razreda osnovne škole

U Dječjoj knjižnici ponedjeljkom u 19 sati nastavlja se program Dobre priče za ljepše snove namijenjen djeci od rođenja do 4. godine i njihovim roditeljima. Cilj je ovih pričaonica djeci od najranije dobi usaditi ljubav prema čitanju i poticati na razvoj čitalačkih vještina. Ljubav prema knjizi i zainteresiranost za pisanu riječ gradi se od djetetovog rođenja, posebno ako i sami roditelji uživaju u čitanju i ako djetetu daju primjere uživanja u čitanju. Glavni cilj čitanja stoga ne bi trebao biti puko podučavanje čitanja, već uspostavljanje pozitivnog odnosa i cijenjenje knjige te emocionalna ugoda kod čitanja. Najbolje je čitanje ono uz  koje  dijete može osjetiti toplinu, sigurnost,  osjećaj povezanosti i zajedničkog uživanja.

Srijede od 9 do 11 sati u Dječjoj knjižnici rezervirane su za edukativno-kreativni ciklus radionica Istraživači mora, koji je ove godine podijeljen u 2 dijela: prvi ciklus zove se Upoznajmo čuvare Jadrana i započinje 5. srpnja. Riječ je o ciklusu od 5 radionica o ljepotama hrvatskih svjetionika. Na svakoj će se radionici učiti zanimljivosti o svjetionicima od Savudrije do Palagruže, a usput će se stvarati i nova priča. Uz brojne društvene igre, zagonetke i ostale aktivnosti postat ćemo pravi mali istraživači Jadrana, otkriti zaboravljene priče, ali i ostaviti svoj trag. Cilj je ovih radionica upoznati djecu s ljepotama Jadrana, ali i aktivno ih uključiti u stvaranje novih sadržaja i priča, razvijati njihovu maštu kao i poticati da izraze svoje mišljenje i usmeno se izražavaju.

Drugi ciklus zove se Čitajmo i učimo o moru: riječ je o ciklusu od 4 uzastopne radionice srijedom koje započinju 9. kolovoza. Kroz dječju znanstvenu literaturu polaznici će upoznati sve ljepote mora, priobalja i upoznati se sa zanimljivostima iz morskog svijeta. Na svakoj radionici čitat će se nova priča kao uvod u temu, a nakon toga kreće mali kreativno-istraživački laboratorij. Teme koje će se obrađivati na radionicama su: priobalje, duboke vode, koraljni greben i morsko dno te na kraju ekologija.

Nastavlja se i ciklus Vježbi čitanja, a učenici koji su netom završili 2. razred osnovne škole susretat će se četvrtkom od 10 sati u Dječjoj knjižnici uz pomoć kvalitetne stručne literature iz područja razvoja govora, jezika i izražavanja. Čitanje prate usmene i pismene jezične igre, vježbe pamćenja, pažnje, prepričavanja i razumijevanja pročitanog.

Zbog ograničenog broja polaznika prijave su obavezne: osobno u Dječjoj knjižnici, telefonom 213 882 ili mailom djecja@gkc-pula.hr.


Knjižnica Veruda: Pričaonice srijedom

I ovog ljeta u Knjižnici Veruda srijedom od 10.30 sati održavat će se pričaonice za djecu predškolske i rane osnovnoškolske dobi.

Za sudjelovanje na radionicama potrebno je prijaviti se osobno u knjižnici, na 211 611 ili veruda@gkc-pula.hr.


Knjižnica Vodnjan: Društveni ponedjeljak i Životinjske pričaonice

U Knjižnici Vodnjan tijekom srpnja i kolovoza organiziramo ciklus aktivnosti namijenjenih djeci, ali i njihovoj pratnji.

Svakog ponedjeljka od 18 sati u knjižnici upoznavat ćemo se, učiti nove stvari i zabavljati kroz program Društveni ponedjeljak - večer društvenih igara i igre kao što su Čovječe, ne ljuti se, šah, Junior Alias, Party Alias, Cruci verba, slagalice...

Četvrtkom od 10 sati održavat će se Životinjske pričaonice za djecu od 4 do 6 godina. Čitat ćemo priče o kućnim ljubimcima, divljim životinjama i fantastičnim bićima, a svaka pročitana priča bit će povod za razgovor o životinjama i brizi o njima. Djeca će kroz pričaonicu imati priliku upoznati čudesna bića iz knjiga i mašte te ih likovno prikazati - odabrane radove izložit ćemo po završetku ciklusa radionica.

U kolovozu zainteresirani učenici viših razreda osnovne škole imat će priliku okušati se u kreativnom pisanju u radionici Stripomanija, koju će voditi Vladimir Papić. Radionice će se održavati svaki utorak u kolovozu, od 10 do 11.30 sati. Završni radovi će po završetku ciklusa radionica biti prigodno izloženi. Prijave za sudjelovanje primaju se tijekom srpnja osobno u knjižnici, na vodnjan@gkc-pula.hr ili 052 / 512 572. 

 

PODIJELI: