Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Djeca

Ljeto u knjižnici - ljetne aktivnosti na Odjelu za djecu i mlade

Gradska knjižnica i čitaonica Pula i ove godine za svoje najmlađe članove tijekom srpnja i kolovoza organizira razne programe i radionice.

Aktivnosti su namijenjene predškolcima i učenicima osnovne škole. Broj sudionika za pojedine radionice je ograničen pa su potrebne prijave za sudjelovanje. Sudjelovanje na radionicama se ne naplaćuje, a uvijet je članstvo u Knjižnici. Podsjećamo da djeca od rođenja do kraja godine u kojoj napune 15 godina imaju pravo na besplatnu članarinu u Gradskoj knjižnici čitaonici Pula.

I ove godine organiziramo natjecanje Ljetni najčitatelj koji će se održavati u Središnjoj knjižnici, Dječjoj knjižnici, Knjižnici Veruda, Knjižnici Vodnjan i Knjižnici Žminj, a nastavljaju se i Vježbe čitanja na Odjelu za djecu i mlade i u Dječjoj knjižnici

Ciklus ljetnih radionica na Odjelu za djecu i mlade započinje 30. lipnja, odnosno 4. srpnja.


Put oko svijeta u 10 priča

•    Odjel za djecu i mlade, Središnja knjižnica (Kandlerova 39)
•    petkom / 10 - 12  sati (prvi susret 30. lipnja)
•    dob: 6 - 12 godina

Ciklus radionica u kojima ćemo učiti o određenoj zemlji, njezinim posebnostima, stanovništvu, književnicima, kulturnoj baštini. Svaki susret bit će posvećen jednoj od zemalja, a upoznat ćemo je kroz čitanje priče autora iz te zemlje ili priče koja govori o njoj. Kroz te priče uronit ćemo u dubine različitih kultura, upoznati običaje, tradiciju i bogatu povijest koje svaka od ovih zemalja nosi.

Za kraj kreativno ćemo se izraziti i stečeno znanje provjeriti kratkim kvizom znanja. Ponekad će kviz biti usmen, a ponekad pismen, ali uvijek će biti kratko i slatko. Ova interaktivna aktivnost omogućit će nam da se zabavimo i utvrdimo ono što smo naučili tijekom našeg zamišljenog putovanja.

Radionice su namijenjene svima koji vole putovanja, priče i žele proširiti svoje znanje o svjetskoj kulturi. Kroz priče upoznat ćemo nove zemlje te otkriti njihovo bogatstvo i čaroliju svijeta u kojem živimo.

Jutro s pričom: čitanje priča djeci predškolske dobi

•    Odjel za djecu i mlade, Središnja knjižnica (Kandlerova 39)
•    subotom  / 10 sati (prvi susret 1. srpnja)
•    dob: djeca do 6 godina i njihovi roditelji

Cilj radionice je stvaranje ljubavi prema knjizi već u najranijoj dobi te razvijanje mašte i kreativnosti kod naših najmlađih čitatelja. Svaka priča donosi nove pustolovine potičući dječju maštu i razumijevanje svijeta oko nas. Kroz čitanje priča i slikovnica uronit ćemo u svijet fantastičnih avantura, razigranih likova i poučnih poruka.

Čitanje od najranije dobi pomaže djetetu da zavoli knjigu, unapređuje djetetove sposobnosti slušanja, bogati maštu i kreativno mišljenje, unapređuje djetetove sposobnosti slušanja, pomaže mu da razvije predčitalačke vještine neophodne za samostalno čitanje, izaziva zadovoljstvo i ugodu djeteta te razvija njegove interese. Djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitačke vještine.


Vježbe čitanja za učenike 1. i  2. razreda

•    Odjel za djecu i mlade (Središnja knjižnica) / Dječja knjižnica
•    učenici 1. razredautorkom / 10 sati (prvi susret 4. srpnja) / Odjel za djecu i mlade, Središnja knjižnica (Kandlerova 39)
•    učenici 2. razredačetvrtkom / 10 sati (prvi susret 6. srpnja) / Dječja knjižnica (Smareglina 2)

Tijekom srpnja i kolovoza u Središnjoj i Dječjoj knjižnici nastavlja se ciklus Vježbi čitanja za mlađi osnovnoškolski uzrast uz pomoć kvalitetne stručne literature iz područja razvoja govora, jezika i izražavanja. Čitanje prate usmene i pismene jezične igre, vježbe pamćenja, pažnje, prepričavanja i razumijevanja pročitanog.

Vježbe čitanja organizirane su u dva termina na dvije lokacije, ovisno o dobi polaznika: za učenike 1. razreda osnovne škole održavat će se u Središnjoj knjižnici na Odjelu za djecu i mlade (Kandlerova 39) svakog utorka od 10 do 11 sati (prvi susret je 4. srpnja od 10 do 11 sati), a radionice vježbanja čitanja za učenike 2. razreda u Dječjoj knjižnici (Smareglina 2) svakog četvrtka od 10 do 11 sati (prvi susret je 6. srpnja od 10 do 11 sati).

Zbog ograničenog broja sudionika potrebno je prijaviti se:

•    učenici 1. razreda: osobno u Središnjoj knjižnici na Odjelu za djecu i mlade, telefonom na (052) 300-405 ili na mail djecji.odjel@gkc-pula.hr .
•    učenici 2. razreda: osobno u Dječjoj knjižnici, telefonom na (052) 213 882 ili na mail djecja@gkc-pula.hr


Ljetni najčitatelj Gradske knjižnice i čitaonice Pula

•    Središnja knjižnica / Dječja knjižnica / Knjižnica Veruda / Knjižnica Vodnjan / Knjižnica Žminj
•    30. 6. - 2. 9. 2023.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula i ovoga ljeta organizira natjecanje Ljetni najčitatelj. Pozvani su svi predškolci te učenici nižih i viših razreda osnovne škole, knjigoljupci i oni koju tu ljubav tek otkrivaju, da se uključe u natjecanje koje će trajati od 30. lipnja do 2. rujna 2023.

Za sudjelovanje potrebno je ispuniti prijavnicu koja se može preuzeti u Središnjoj knjižnici (Odjel za djecu i mlade),  Dječjoj knjižnici, Knjižnici Veruda, Knjižnici Vodnjan ili Knjižnici Žminj te pročitane knjige upisivati u tablicu.

Ljetni najčitatelji biraju se u tri kategorije:
1.    predškolci,
2.    učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole te
3.    učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole

Cilj je pročitati najviše knjiga u svojoj kategoriji te uživati u ljetu uz more knjiga. Svečanim proglašenjem pobjednika te uručenjem nagrada i priznanja obilježit će se Međunarodni dan pismenosti - 8. rujna.

PODIJELI: