Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Bloomsday 2023. od 14. do 16. lipnja

Ovogodišnji Bloomsday održava se od 14. do 16. lipnja 2023. godine na više gradskih lokacija: u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Kina Valli i Kluba&Knjižare Giardini 2 te na Portarati. Manifestaciju ove godine organiziraju Turistička zajednica grada Pule, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Klub&Knjižara Giardini 2, Odsjek za anglistiku Filozofskog fakulteta u Puli i Kino Valli, uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Grada Pule i Veleposlanstva Republike Irske u RH.

Bloomsday 2023. započet će u srijedu, 14. lipnja 2023. poetskim performansom Matka Abramića Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu, a nastavit će se tijekom sljedeća dva dana.

U četvrtak, 15. lipnja manifestacija se nastavlja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, gdje će biti otvorena izložba Ireland and the Birth of Europe koja u Puli gostuje zahvaljujući višegodišnjoj suradnji s Veleposlanstvom Republike Irske u RH. Potom će u Klubu&Knjižari Giardini 2 biti predstavljena knjiga Il giardino d'acqua/Vodeni vrt talijanskog romanopisca, esejista i profesora književnosti Andree Paganija. Roman Vodeni vrt prikazuje legendarnu večeru u pariškom hotelu Majestic 18. svibnja 1922., kojoj su prisustvovali Joyce, Proust, Stravinski, Picasso i Djagiljev.

Dan će zaokružiti zanimljivi performans Ciclope – Reverie per luce Valentina Paglieija, koji je ujedno autor adaptacije, izvođač i redatelj 12. poglavlja Joyceovog Uliksa, lucidnog sna u kojem Joyce propituje o politici i religiji. Na pozornici je, uz Paglieija, i vizualna umjetnica Goga Mason, koja ga prati koloritnim projekcijama i vizualima. Ovaj program nastao je u suradnji s Muzejom Joyce / Svevo iz Trsta i gospodinom Riccardom Cepachom.

U petak – na sam Bloomsday - u jutarnjim satima na Portarati studenti i posebni gosti čitat će naglas dijelove Uliksa, a umjetnici Vibor Juhas, Mislav Lešić i Vedran Štimac će u programu Kroz oči umjetnika pokazati svoje viđenje Jamesa Joycea, Uliksa i Bloomsdaya.

U suradnji s udrugom Birikina Pula, na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice i čitaonice Pula u petak ujutro bit će izvedena lutkarska predstava s elementima waldorfske pedagogije Mačak i vrag, a prema slikovnici Jamesa Joycea, čime se i najmlađe i ove godine uključuje u obilježavanje ovog velikog književnika.

U popodnevnim satima slijede predavanja i radionice za odrasle. U 17.30 sati u dvorani Knjižnice dr. sc. Nikola Novaković govorit će o Joyceu i dječjoj književnosti, predstavit će poveznicu između Jamesa Joycea i dječje književnosti te smjestiti Joyceove pripovijetke za djecu Mačak i vrag i Mačke Kopenhagena u kontekst književnih djela za djecu drugih modernističkih književnika (T. S. Eliota i Virginije Woolf).

Uslijedit će u 18.30 sati radionica namijenjena učiteljima, profesorima, knjižničarima i studentima Odrazi Joyceova zrcala koju će voditi prof. Vladimir Papić koji će pokazati kako potaknuti učenike na stvaranje kroz pjesništvo Jamesa Joyca.

Program se nastavlja u Kinu Valli u 19.30 sati projekcijom filma Duhovi otoka – The Banshees of Insiherin, koji je, prema kritikama, ponajbolji film iz 2022. godine i sigurno će krasiti vrhove ovogodišnje “best of” liste.

Ovogodišnji Bloomsday bit će zaključen druženjem uz autentičnu irsku glazbu Hrvoja Sudara i Patricka Walkera u 21.30 sati na Portarati. Repertoar čini brza instrumentalna plesna glazba pjevne ljubavne balade i pjesme iz Irske, Škotske i Engleske.

Prilozi

PODIJELI: