Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

4. Tjedan istarskih knjižnica: Pravi rub znanosti

Četvrti Tjedan istarskih knjižnica održava se od 19. do 23. rujna 2022. u svim istarskim narodnim knjižnicama i Sveučilišnoj knjižnici u Puli pod sloganom Pravi rub znanosti.

Cilj je manifestacije, čiji je organizator Društvo bibliotekara Istre u suradnji s istarskim knjižnicama, povećati vidljivost knjižnica u javnosti te istaknuti njihovu vrijednost i nezamjenjivu zadaću u edukaciji, osobnom formiranju i razvoju, pristupu informacijama i znanju, očuvanju kulturne baštine i u konačnici, i u užitku čitanja.

Ovogodišnja tema je posvećena znanosti odnosno razlici između pseudoznanosti i znanosti, a odvija se pod sloganom Pravi rub znanosti. Mnogo je literature o mogućoj novoj znanosti, knjiga od kojih neke pišu stručnjaci, koji argumentirano predviđaju razvoj znanosti, a neke površno informirani pojedinci koji zalaze u područja koja dovoljno niti poznaju niti razumiju. Ovi drugi govore o pseudoznanosti i često su motivirani zaradom. Svjesni smo velikog interesa čitatelja za ove teme te istovremeno nedovoljne kritičnosti prema takvoj vrsti literature. Ako sami nisu stručnjaci u nekom području, čitatelji teško mogu razlikovati pseudo i pravu znanosti u zametku. Teze koje se ponekad sreću u takvim tekstovima zvuče privlačno i utemeljeno jer se koriste znanstvenom terminologijom, tvrdnje su ispravno logički konstruirane, ali nemaju veze s pravom znanošću. Stoga je korisno osvijestiti korisnike o prisutnosti pseudoznanosti među literaturom koju čitaju i istovremeno ih zainteresirati za budućnost znanosti te kako za predviđanja slijediti provjerene izvore. Tijekom cijelog Tjedna organizirana su predavanja/ radionice koje će održati hrvatski znanstvenici te akcija Članarina na po.

Program GKČ Pula:

  • ponedjeljak, 19. rujna u 19 sati / Knjižnica Vodnjan - Siniša Miličić, PhD: Pseudomatematika
  • petak, 23. rujna u 12 sati / Arheološki muzej Istre u Puli - dr. sc. Ivan Lorencin i mag. phys. Anton Perkov: Znanost i pseudoznanost
  • petak, 23. rujna u 19 sati / Knjižnica Žminj - dr. sc. Nikola Biliškov: Novi materijali i prastara kemija

Prilozi

PODIJELI: