Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Odrasli
Djeca
Mladi

Bloomsday u Puli 2022: Stogodišnjica "Uliksa" Jamesa Joycea

I ove se godine svojim programima uključujemo u manifestaciju Bloomsday - u čast velikog irskog književnika Jamesa Joycea - koja će u Puli biti obilježen na raznim gradskim lokacijama 17. lipnja te je posvećen stogodišnjici objavljivanja njegova romana Uliks.
Bloomsday je popularni naziv za 16. lipnja - dan posvećen liku i djelu Jamesa Joycea. Obilježava se u zemljama diljem svijeta brojnim književnim i drugim kulturnim programima s ciljem populariziranja knjige i čitanja, a time i educiranja i senzibiliziranja građana o važnosti književnog i kulturnog nasljeđa.
Pula je jedan od rijetkih europskih gradova koji se mogu dičiti činjenicom da je, iako u kratkom razdoblju, bila domom Jamesa Joycea. U glavnoj ratnoj luci tadašnje Austro-Ugarske Monarhije Joyce je napisao značajan dio svoje zbirke kratke priče Dublinci, čije je likove kasnije oživio u romanu Uliks, obavljenom 1922. godine.

PROGRAM

    16. lipnja

  • 22 sata / TV Nova Pula: 100 godina Uliksa - film

    17. lipnja

  • 8 - 14 sati / Caffe bar Uliks: Čitanje romana Jamesa Joycea Uliks na raznim jezicima
  • 9 sati / Četvrt svetog Teodora, Kandlerova ulica: Mačak i vrag - predstava za djecu u izvedbi Teatra Naranča
  • 12 sati / Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Kandlerova 39: dr.sc.izv.prof. Igor Grbić: Joyceov Uliks: otkud takav roman, i čemu? - predavanje
  • 18 sati / Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Kandlerova 39: Povijest Irske u 10 riječi - izložba u suradnji s Veleposlanstvom R. Irske u RH
  • 19 sati / Kino Valli: Vita & Virginia - projekcija filma (ulaznica 15 kn)
  • 21 sati / Portarata: Patrick Walker & Hrvoje Sudar - autentična irska glazba

Galerija fotografija

PODIJELI: