Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Međunarodni dan pismenosti

Pismenost je jedno od temeljnih ljudskih prava. Obuhvaćeno je pravom na obrazovanje te predstavlja temelj za stjecanje znanja, osoban razvoj pojedinca te napredak društva u kojem živimo. Razne međunarodne organizacije nastoje obilježavanjem ovog dana potaknuti djecu i mlade da otkriju radost čitanja i učenja te da se ostvari njihovo pravo na obrazovanje u zemljama širom svijeta.

Kako se definira pismena osoba? Prema metodologiji korištenoj u Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine, pismenom se smatra osoba koja može s razumijevanjem pročitati i napisati kratak, jednostavan sastavak o svome svakidašnjem životu, bez obzira na to na kojem jeziku ili pismu osoba čita odnosno piše.

Kako navodi Državni zavod za statistiku RH, prema UNESCO-ovim podacima iz 2013., u svijetu je bilo 757 milijuna nepismenih osoba starih 15 i više godina, od čega je 63% bilo žena. Nepismenost je najrasprostranjenija u južnoj i zapadnoj Aziji, gdje živi 51% nepismenog stanovništva. Podacima Popisa 1953. godine 16,3% ukupnog stanovništva Republike Hrvatske starog 10 i više godina činili su nepismeni. Ako se promatraju promjene u broju nepismenih osoba kroz popise, može se primijetiti da se udio nepismenih osoba smanjuje te je 2011. iznosio samo 0,8%.

Upravo je Međunarodni dan pismenosti prigoda da se ukaže na ovaj problem. Potrebno je iskoristiti taj dan da bi se još jednom upozorilo na važnost pismenosti – kako osnovnih vještina pisanja i čitanja tako i svih drugih vrsta i dimenzija pismenosti.

Ovogodišnji Međunarodni dan pismenosti obilježit ćemo proglašenjem ljetnih najčitatelja na Dječjem odjelu i predavanjem prof. dr. sc. Renate Šamo Je li važniji tekst ili čitatelj? Podsjećamo vas i da svoj djeci do 15 godina, koji se prvi put učlanjuju ili im je isteklo članstvo u Knjižnici, u Dječjoj knjižnici do kraja rujna darujemo godišnju članarinu. Dovedite svoje mališane po člansku iskaznicu s kojom mogu posuđivati knjige u svim ograncima Knjižnice.

Više o pojedinim događanjima moći ćete uskoro pronaći u kalendaru događanja.

PODIJELI: