Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Mladi
Odras

2. fotografski natječaj #kartolinaizpule #pulauprolazu

Bloomsday naziv je za dan u kojem je irski književnik James Joyce intimno upoznao svoju životnu družicu Noru Barnacle te je upravo u taj, 16. lipnja 1904. smjestio radnju svojeg romana Uliks. Nedugo nakon toga, napušta Irsku te kratko vrijeme živi u Puli, gdje je koncipirao i neke od svojih temeljnih estetskih i idejnih načela (Pulska bilježnica), radio na zbirci priča Dublinci i na Portretu umjetnika u mladosti. James i Nora u Pulu su doputovali 30. listopada brodom iz Trsta. U školi stranih jezika radio je do početka ožujka kada dobiva traženi premještaj u tršćansku podružnicu škole.

Bloomsday se u cijelom svijetu, pa tako i u Puli tradicionalno obilježava raznovrsnim kulturnim i inim programima. Ovogodišnje izdanje Bloomsdayja u Puli vežemo uz 80. godišnjicu smrti Jamesa Joycea (1941.) i 100 godina od zabrane tiskanja Uliksa u SAD-u pa nizom programa simbolično „vraćamo“ Joycea i njegov roman građanima.

Knjižnica kao gradsko kulturno, obrazovno i informacijsko središte te promicatelj kulture čitanja u povodu obilježavanja Bloomsdayja i ove godine objavljuje fotografski natječaj s ciljem promicanja kulture čitanja i populariziranja važnosti knjige.

Pogledajmo Pulu Joyceovim očima. Kojim je ulicama šetao u svom peteromjesečnom boravku. Koga je sreo pred školom stranih jezika Berlitz? Što je gledao s terase kavane Miramare?

Pozivamo sve ljubitelje fotografije, amatere i profesionalce da se uključe, prošeću Pulom te fotografijom zabilježe austrougarsku ostavštinu Puli. Ovim natječajem želimo potaknuti umjetnike i amatere, sve naše sugrađane, slučajne prolaznike, neovisno o njihovoj dobi , da pogledaju grad kroz oči posjetitelja, ovom prilikom Jamesa Joycea.

UVJETI I PRAVILA NATJEČAJA:
1) pojedini autor na natječaj može poslati najviše 3 fotografije
2) pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja
3) rad mora biti originalan i autentičan te ne smije biti prethodno objavljen
4) fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici
5) fotografije trebaju biti u .jpg formatu i snimljene u visokoj rezoluciji te zadovoljavati minimalne tehničke uvjete
6) autori radove na natječaj prijavljuju pod šifrom
7) uz svaki rad potrebno je priložiti popunjen Suglasnost za obradu osobnih podataka (koji se nalazi u privitku)
8) fotografije se dostavljaju isključivo na e-mail adresu knjiznica.pula@gmail.com zaključno s 30. lipnja 2021.
9) ocjenjivački sud, koji se sastoji od tri člana, proglasit će najbolja tri rada i njihove autore nagraditi
10) proglašenje pobjednika i otvorenje izložbe održat će se 16. srpnja 2021.
11) u natječaju mogu sudjelovati sve osobe s prebivalištem ili boravištem u Republici Hrvatskoj kao i drugih država
12) nepotpune i neuredne prijave organizator neće prihvatiti
13) slanjem fotografija na nagradni foto natječaj, sudionici prihvaćaju sve navedene uvjete određene pravilima natječaja

Odabrane fotografije organizator će o svom trošku izraditi i opremiti za izlaganje te pripremiti katalog sa svim pristiglim fotografijama.

AUTORSKA PRAVA Autor svojom prijavom potvrđuje da je ovlašten pristupiti natječaju te da će poštivati pravila Natječaja i ostalih prava vezanih za autorstvo i vlasništvo prijavljenih radova, moralnih i copyright prava, prava prikazanih osoba, imena, zaštićenih žigova i drugih umjetničkih radova na slici te da nisu potrebni nikakvi dodatni uvjeti ili dozvole za objavljivanje tih fotografija. Autor pristaje na izlaganje i objavljivanje svojih prijavljenih fotografija na izložbi, reproduciranje izloženih fotografija za potrebe promocije, kao i umjetničke i znanstvene analize pristiglih radova u svim oblicima i izdanjima koja su vezana za program Bloomsday u Puli. Prijavljivanjem na natječaj autori se slažu da se njihove fotografije bez naknade koriste u promotivne svrhe ovog natječaja, u svim promotivnim materijalima te na svim promotivnim događanjima, kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama i sadržajima.

Za sve dodatne informacije vezane uz Natječaj, slobodno se obratite na e-mail: knjiznica.pula@gmail.com

Kao inspiraciju predlažemo zbirku starih razglednica u Virtualnoj zavičajnoj zbrci i videoisječke snimljene u prethodnim izdanjima Bloomsdayja u Puli :

Dolazak Jamesa Joycea u Pulu

Zašto James Joyce u Puli?

Ljubavna priča: pulski Joyce i Nora

Prilozi

PODIJELI: