Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

kratke priče i eseji
umjetnost i kultura
suvremena književnost

Žene – autorice kriminalističkih romana

Mjesec ožujak posvetili smo ženama, bilo da su one junakinje romana i priča, autorice književnih i drugih umjetničkih djela ili znanstvenice.

Živimo u vremenu kad su žene ravnopravne muškarcima više nego ikad – u većini svjetskih država imaju pravo glasa, obavljaju poslove koji su se tradicionalno smatrali muškima, aktivno ulaze u politiku… Naravno, diskriminacija i dalje postoji najčešće na suptilnoj razini pa one, primjerice, sporije i rjeđe dobivaju unaprjeđenje i veće plaće na svom radnom mjestu. Stoga, borba za ravnopravnost ne smije stati kao ni isticanje uspjeha žena u bilo kojem području djelovanja.

Brojne su žene između ostalog autorice vrijednih, kvalitetnih kriminalističkih romana koji se ističu mračnom atmosferom, razrađenom psihologijom likova te izgradnjom logične i napete fabule.

Izdvojit ćemo nekoliko naslova koje preporučujemo za čitanje na temelju književnih kritika, nagrada, čitanosti te procjene knjižničara s Odjela beletristike.

Slučajno ubojstvo mladom će bračnom paru pokrenuti mračne želje za igrama koje prelaze granice dopuštenog. Uigrani su tandem u kojem svatko zna svoju ulogu. No kad jedno od njih prekrši pravila igre, osveta koja ga čeka bit će strašna…

Olive Martin je prije pet godina raskomadala tijela svoje majke i mlađe sestre te priznala oba umorstva. Premda sama izjavljuje da je kriva, novinarka Rosalind je uvjerena da nešto skriva - možda čak i svoju nedužnost. Odlučnost da otkrije istinu prerasta u pravu opsjednutost.

  • Yrsa Sigurđardóttir: DNK

Mlada je žena brutalno ubijena u svom domu u Reykjavíku. Jedina je svjedokinja njezina sedmogodišnja kći, koju je policija pronašla kako se skriva ispod kreveta u sobi u kojoj je počinjen zločin. Detektiv Huldar vodi istragu, ali mora surađivati s psihologinjom Freyjom koja pokušava postići da istraumatizirana djevojčica kaže ono što zna o slučaju.

Tora sa suprugom doseljava u trošnu kuću na otoku gdje je njen suprug proveo djetinjstvo. Nada se mirnom obiteljskom životu, no tamo ju čeka sve osim toga – na imanju pronalazi leš mlade žene kojoj je izvađeno srce. Počinje se raspletati klupko zločina, laži i dobro čuvanih otočkih tajni.

Abigail Campano, kućanica iz elitnog naselja u Atlanti, vratila se jednog popodneva kući i ugledala mrtvo tijelo svoje kćeri iznad kojeg se nadvio nepoznati muškarac naoružan nožem. Borba s neznancem promijenit će joj život, a istraga ubojstva spojit će detektive Willa Trenta i Faith Mitchells i natjerati ih da zaborave stare sukobe.

U gradu Richmondu serijski ubojica u sitne noćne sate s petka na subotu provaljuje u stanove žena koje žive same - vezuje ih, muči, siluje i ubija, a zatim nestaje bez traga.
Doktorica Kay Scarpetta, šefica sudske patologije, od iščezlih mirisa i nevidljivih čestica sastavlja slagalicu koja će zlikovca dovesti pod prozor njezina vlastitog doma.

Judith Kepler čistačica je mjesta zločina. Na posljednjem poslu u stanu ubijene nepoznate žene nalazi svoj domski spis za koji su joj rekli da više ne postoji. Tko je ubijena žena i zašto ima njezin domski spis?

Obitelj MacAllister godinama je vodila kamp "Ara". Prije dvadesetak godina u kampu je napadnuta mlada djevojka Amanda Holmes. Nakon iznenadne smrti gospodina i gospođe MacAllister njihove četiri kćeri i sin Ryan okupili su se u kampu kako bi čuli očevu oporuku. Posjed im je ostavljen u zajedničko vlasništvo, no pod uvjetom da u roku od 48 sati otkriju tko je napao Amandu.

Pet pravila igre: Smisli laž, Drži se svoje priče, Ne dopusti da te uhvate, Nikad ne laži prijateljicama i Znaj kada prestati lagati u sjeni umorstva postat će više od obične igre. Isa, Thea, Kate i Fatima dolaze na mjesto gdje se odvio događaj čija sjena lebdi nad njihovim životima već sedamnaest godina.

Prvi slučaj inspektorice Kim Stone. Oduzet je život nevinu djetetu. Deset godina poslije ubijena je bivša ravnateljica doma, a ubojstva se nastavljaju. Kim i njezin tim moraju pronaći i spriječiti ubojicu prije nego ponovno ubije i pobrinuti se da bude kažnjen za sva nedjela.

PODIJELI: