Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

"Čitam, dam, sretan sam" u godini čitanja

Pozivamo vas da se i u 2021. godini – godini čitanja, uključite u akciju prikupljanja slikovnica koja se u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga održava pod geslom Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj.

Ova akcija održava se u okviru nacionalne kampanje Čitaj mi!, a svi koji žele sudjelovati mogu očuvane rabljene ili nove slikovnice donijeti u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula od 5. do 15. veljače.

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače. Riječ je o volonterskom projektu kojim se želi potaknuti na čitanje i važnost darivanja, prije svega djece, no u konačnici i ljudi svih dobi. Darivanjem svoje slikovnice ili knjige, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će drugome to značiti, dijete uči ljepotu i važnost pomaganja te vrijednost knjige.

Obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjiga pokrenula je dječja autorica Amy Broadmoore 2012. godine. Njezina inicijativa je ubrzo pobudila interes zaljubljenika u knjige te se održava u brojnim zemljama diljem svijeta.

Ovom prigodom podsjećamo vas na nekoliko poražavajućih i alarmantnih činjenica: većina djece u zemljama u razvoju nema vlastitu knjigu, u Velikoj Britaniji trećina djece nema svoju knjigu, u Sjedinjenim Američkim Državama dvije trećine djece koja žive u siromaštvu ne posjeduju vlastitu knjigu, u Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu.

Priključite se akciji jer svako dijete zaslužuje svoju slikovnicu i da mu se čita!

PODIJELI: