Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Izložba o istarskom "slikaru riba" u Brazilu

Izložba Istarski „slikar riba“ u Brazilu: Život i djelo Silvija Pletikosa realizirana je u sklopu 8. Brazilskih dana u Puli te je postavljena u Središnjoj knjižnici od 6. do 30. studenog 2020. i može se razgledati u radno vrijeme knjižnice.

Nakon predstavljanja u Puli, izložba će gostovati u Vodnjanu, a nakon toga njezina virtualna inačica bit će dostupna na internetskoj stranici Virtualne zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Osme Brazilske dane u Puli organizira Gradska knjižnica i čitaonica Pula u suradnji s dr. sc. Milanom Puhom i Hrvatskom maticom iseljenika - Podružnica Pula, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.

"Umjetnost Santa Catarine ima dva vremena, jedno prije i drugo poslije Pletikosa”, kazao je pjesnik Rodrigo de Haro za nedavno preminulog Istrijana koji je proživio niz umjetničkih pokreta te ih uklopio u svoj način slikanja, obrazovavši prve generacije modernih slikara u zemlji tada provincijalnog načina razmišljanja. Njegova slava i mnoga priznanja dobivena u Brazilu nisu poznata u Istri iz koje je iselio ranih 1960-ih godina.

Malo je informacija o životu i djelu ovog umjetnika i prosvjetnog radnika. Radio je u školama u Vodnjanu, Fažani i Juršićima 1950-ih, nagovještavajući veliki potencijal u radu s djecom. Na bratov poziv, 1961. odlazi u Brazil, gdje doživljava veliki umjetnički rast i razvoj te značajno obilježava umjetničku svakodnevicu mjesta kroz koja prolazi, dok se nije skrasio u São Joséu, u blizini Florianopolisa, glavnog grada Sante Catarine.

Od 1970-ih do prošle godine stvara veliki umjetnički opus koji je prisutan u svim većim galerijama na jugu Brazila i šire. Djelomično je sačuvan i prikazivan na mnogim izložbama muzeja u Santi Catarini, posebno glavnog Muzeja umjetnosti savezne države Santa Catarina. Obrazuje mnoge mlade brazilske umjetnike koji dolaze u kontakt s njegovim kozmopolitskim idejama, ali i senzibilitetom u pedagoškom radu i demokratizaciji umjetnosti.

Ostao je poznat i kao umjetnik riba jer je značajan dio njegovog slikarskog stvaralaštva posvećen krajolicima, morskim pejzažima i mrtvoj prirodi. Kako sam umjetnik komentira: „Kad nemam inspiraciju, mislim na ribu. Od ribe nastaje stol, vaza s cvijećem, krajolik i, kad je vidim, slika više nema nijednu ribu, već inspiraciju koja kreće od nje”. U njegovim slikama prepoznajemo ribe više, tj. manje figurativne prirode, fragmentirane na kubistički način, u najrazličitijim bojama i nijansama, u kombinaciji s ostalim elementima obalnog i svakodnevnog života uz more. U Pletikosovom opusu prisutni su gotovo svi značajniji umjetnički stilovi i slikarske tehnike: Michelangelo, Van Gogh, Picasso, Cézanne i drugi. Dugi niz godina radio je s materijalima loše kvalitete koji su mu narušili zdravlje, što ga je nagnalo da stvorii svoju tehniku slikanja gdje stavlja prvo sloj boje, zatim voska te ih onda oblikuje iglom, kako bi izbjegao isparavanja i direktni kontakt.

Pletikos nije izgubio kontakt s domovinom. U Puli je 28. kolovoza 1975. u Izložbenom salonu Pula otvorena njegova samostalna izložba, a iste je godine na natječaju Istria Nobilissima osvojio prvu nagradu u kategoriji slikarstva za djelo Kompozicija. To je djelo krasilo i naslovnicu zbornika nagrađenih radova te godine, a radovi nagrađenih predstavljeni su i u sklopu Salona Istria Nobilissima.Ovom izložbom želi se dati veća vizibilnost ovom istarskom umjetniku, donoseći najvažnije značajke i trenutke njegovog životnog i umjetničkog puta u nadi da će njegov rad biti prepoznat i u domovini te da će tako nastati i održati se još jedna poveznica između Istre i Brazila.

PODIJELI: