Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Odrasli
Djeca
Mladi

Noć knjige uz omiljene junake

Osma po redu Noć knjige održana je 23. travnja. Riječ je o manifestaciji kojom nastojimo dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o čitanju.

Noć knjige pokrenuta je 2012. godine da bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan više govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga, uz osnovnu nakanu predstavljanja knjiga domaćih i svjetskih autora te druženja uz knjigu i čitanje. Priliku za to pružili su Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Ovogodišnja nit vodilja Noći knjige su omiljeni junaci iz knjiga i stripova.

Organizatori projekta Noć knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info. Noć knjige održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH te odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a financijski podržavaju Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.

Svaki od ovih čudesnih likova krije poneko iznenađenje, svoje vlastite tajne i obrate sudbine koji nas mogu šokirati ili zadiviti. Jesmo li stoga ipak nešto naučili? Ili shvatili da su naši omiljeni likovi daleko slojevitiji nego što smo mislili i da nisu samo zaslužni za prodaju knjiga i filmova, nego i za poticanje razvoja tehnologije, društvenih promjena te za oblikovanje kulture i svakodnevnog života? (Iz Pogovora knjige „101 najutjecajniji lik koji nikada nije živio“)

Program:

SREDIŠNJA KNJIŽNICA
- Istarski dragulji / Naš div Veli Jože / Iz riznice glagoljaške baštine, izložba projekata zavičajne nastave OŠ Kaštanjer
- 10 sati: Čitamo zajedno u Domu Vila Maria
- 11 sati: Jutro uz knjigu pod krošnjom, program čitanja naglas u Titovom parku
- 16 sati: Knjižni detektiv, postani detektiv na jednu noć i riješi misterij
- 17 sati: micro:strip junaci, predstavljanje micro:bitova i dodatnih kitova za programiranje
- 19 sati: Orlićeve knjige za Noć knjige, književna večer s Dragom Orlićem

DJEČJI ODJEL
- 10 sati: Naopaka bajkaonica, kreativna maštaonica za djecu
- 18 sati: Kad se miće ruke slože – Medulinska slovarica, predstavljanje slikovnice

DJEČJA KNJIŽNICA
- 9 sati: Svašta ispod plašta, edukativno-kreativna radionica za djecu vrtićke dobi

KNJIŽNICA VODNJAN
- 9.30 sati: Književno jutro s Vesnom Milan i Darkom Humanitarkom
- 18 sati: Vodnjan čita – mini retrospektiva, izložba
- 20 sati: Knjižnica, projekcija kratkog dokumentarnog filma

PODIJELI: