Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Odrasli
Djeca
Mladi

Održani drugi Brazilski dani u Puli

Plesnom radionicom koju je 28. travnja 2014. vodila Ana Clarice dos Santos u Čitaonici dnevnog tiska Gradske knjižnice i čitaonice Pula započeli su drugi Brazilski dani u Puli - trodnevno druženje s brazilskim sveučilišnim profesorima. Ove su godine u Puli boravili profesori s četiri sveučilišta te su, svaki iz perspektive svog područja proučavanja, govorili o životu u Brazilu, tamošnjem stanovništvu i tradiciji.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice knjižnice Nele Načinović uslijedilo je predavanje dr.sc. Marinalve Vieira Barbosa s Federalnog sveučilišta države Minas naslovljeno Na putu prema ljepoti istraživanja i podučavanja: obrazovanje kao rukotvorina. Vieira Barbos je prisutnima prikazala geografski položaj država koje su u sastavu Brazila te slikovito dočarala o koliko velikom teritoriju se zapravo radi te povezano s time i koliko razne kulture, kao posljedica migracija i suživota, utječu jedna na drugu.

Drugi dan započeo je glazbenom radionicom Jobija Espasianija u Čitaonici dnevnog tiska, a sudjelovao je 3.f razred Gimnazije Pula. Uslijedila su dva predavanja: „Obrazovanje i istraživanje suvremene brazilske književnosti u međusprezi s brazilskom kulturom“ dr.sc. Milene Magalhaes s Federalnog sveučilišta u Rondoniji i „Demokracija, pravda i teškoće u komunikaciji: dijalog koji kreće iz Minasa prema Brazilu“ mr.sc. Renata Francisquinija sa Sveučilišta savezne države Sao Paulo. Magalhaes je govorila o suvremenoj brazilskoj književnosti te tamošnjem pristupu učenju i proučavanju književnosti, dok je Francisquini govorio o odnosu javnih brazilskih medija na politiku.

Posljednji dan druženja sa sveučilišnim profesorima iz Brazila započeo je u Čitaonici dnevnog tiska nastupom udruge Capoeira Pula - Grupo Ginga Mar, a nastavljeno predavanjem dr.sc. Emersona de Pietrija sa Sveučilišta savezne države Sao Paulo „Obrazovanje profesora istraživača: mjesto gdje se nalaze sloboda i igra“. Ovogodišnje Brazilske dane u Puli zaključio je Jobi Espasiani koji je govorio o proučavanju starih brazilskih pjesama kao putu za introspekciju te je predstavio glazbeno stvaralaštvo afrobrazilskih umjetnika iz 19. i 20. stoljeća.

Sva predavanja s portugalskog na hrvatski jezik, ali i pitanja postavljena predavačima prevodio je mr.sc. Milan Puh, Puljanin s brazilskom adresom.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, u pratnji ravnateljice Gradske knjižnice Nele Načinović, u ime gradonačelnika primila je u Gradskoj palači Anu Clarice dos Santos, dr.sc. Marinalvu Vieira Barbosa, dr.sc. Emersona de Pietrija, Jobija Espasianija, dr.sc. Milenu Magalhaes i mr.sc. Renata Francisquinija te mr.sc. Milana Puha te je tom prilikom napomenula da je posebno veseli upoznavanje drugih tradicija i kultura te je istaknula da Grad Pula redovito podupire slične inicijative da bi se što uspješnije gradili mostovi suradnje. Načinović je naglasila da je temelj organiziranja Brazilskih dana u Puli kulturna i jezična raznolikost te da je mladi pulski znanstvenik mr.sc. Puh najzaslužniji za povezivanje Pule s Brazilom. Također, ovom je prilikom potpisan sporazum suradnje Sveučilišta Jurja Dobrile i Sveučilišta savezne države Sao Paulo (USP), Federalnog sveučilišta u Rondoniji (UNIR), kampusa Vilhena, i Federalnog sveučilišta države Minas (UFTM), matičnih sveučilišta ovogodišnjih predavača na Brazilskim danima u Puli.

Galerija fotografija

PODIJELI: