Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Izložba "Pula pred Prvi svjetski rat" u Celju

Izložba Pula pred Prvi svjetski rat Gradske knjižnice i čitaonice Pula gostovat će u Središnjoj knjižnici Celje u povodu stogodišnjice 11. bitke na Soči (17. kolovoza – 15. rujna 1917.), u kojoj je sudjelovao 87. celjski pešadijski puk Austro-Ugarske Monarhije, čije je zapovjedništvo bilo u Puli.

Svečano otvorenje bit će održano 22. lipnja 2017. u 17 sati u Središnjoj knjižnici Celje uz predstavnike pulske knjižnice i Grada Pule glazbenog gosta kantautora Bruna Krajcara.

Izložba Pula pred Prvi svjetski rat, koja je ovim povodom prevedena na slovenski jezik i gostovat će u knjižnicama diljem Slovenije, dio je projekta međunarodne suradnje pulske i celjske knjižnice koje je podržalo Ministarstvo kulture RH, a kojim se nastavlja uspješna suradnja s ciljem knjižnične i kulturne razmjene, što omogućuje bolje upoznavanje susjednih država i nudi veći raspon kritičkog razmišljanja o pitanjima koja dotiču rast i razvoj pluralnog društva.

Stogodišnjica Prvog svjetskog rata u svim zemljama Europe obilježava se snažnim umjetničkim, kulturološkim, znanstvenim, komemorativnim, edukativnim i kulturno-turističkim programima. Pula i Istra priključile su se obilježavanju projektom „1914. – Puna je Pula / Pola Gremita“, programom sastavljenim od niza izložbi, književnih inih umjetničkih događanja, znanstvenih skupova, edukativnih programa, koji se odvija od travnja 2014. do konca 2018. godine.

Izložba Pula pred Prvi svjetski rat Gradske knjižnice i čitaonice Pula kroz tekst i ilustraciju obrađuje društveni život i svakodnevnicu Pule, tadašnje glavne austrougarske ratne luke, u mjesecima pred početak Prvog svjetskog rata. Pula je u ulozi glavne luke Carske i kraljevske ratne mornarice ekspanzivno rasla u urbanističkom, demografskom, industrijskom i kulturnom pogledu i bila jedan od osam najvećih gradova austrijskog dijela Monarhije. Izložbom je obuhvaćen pogled na pulsku svakodnevnicu i fizionomiju prijeratne Pule u osvit tragičnih događanja 1914., kroz vijesti i napise iz tadašnjih dnevnih novina i tjednika na hrvatskom, njemačkom i talijanskom jeziku, prikaz kulturnih i gospodarskih djelatnosti te društvenih prilika. Opći cilj ove izložbe stvaranje je svjesnosti o važnosti kulturne raznolikosti koja „stvara zajedničku baštinu čovječanstva, bogat i raznovrstan svijet, povećava mogućnost izbora i obogaćuje ljudske potencijale i vrijednosti, što je čini pokretačem održivog razvoja zajednica, naroda i država“.

PODIJELI: