Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Izložba "Gospodarstvo Pule od sredine 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata - iz fundusa Gradske knjižnice i čitaonice Pula"

U hotelu Park Plaza Histria, u sklopu programa 10. Forum BPW Danube net koji okuplja više od 150 poduzetnica iz deset zemalja svijeta, otvorena je izložba Gospodarstvo Pule od sredine 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata - iz fundusa Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Izložba Gospodarstvo Pule od sredine 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata izvorno je nastala 2013. godine kada se Gradska knjižnica i čitaonica Pula uključila u Međunarodni znanstveni skup Istarsko gospodarstvo jučer i sutra, prvi skup posvećen povijesti i perspektivama istarskog gospodarstva, koji je organizirao Državni arhiv u Pazinu sa suorganizatorima Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli i Sveučilištem Ca’Foscari u Veneciji 22. i 23. studenog 2013. u Pazinu i Puli.

Na dvanaest plakata, kroz sliku i tekst, na izložbi je prikazana gospodarska prošlost Pule, u doba njezine industrijske preobrazbe kao središnje ratne luke Austro-Ugarske Monarhije, koja je iznjedrila i opći gospodarski razvitak grada. Pula je sredinom 19. stoljeća bila provincijski gradić sa svega 6500 stanovnika, da bi početkom 20. stoljeća, u vrijeme svojeg najintenzivnijeg razvoja, bila jedan od najznačajnijih gradova u tadašnjoj Monarhiji.

Fokus izložbe su povijesne razglednice nastale krajem 19. i početkom 20. stoljeća koje svjedoče o gospodarskom razvitku Pule, kada se grad transformira u moderni grad industrijskog doba, s razvijenom brodogradnjom, komunalnom infrastrukturom, prometnom komunikacijom, trgovinama, kulturnim i društvenim sadržajima.

Razglednice koje su korištene za izložbu sastavni su dio Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Pula, digitalizirane su i dostupne javnosti u digitalnoj zbirci Virtualna zavičajna zbirka. Ta građa danas dokumentira transformaciju grada i važne povijesne trenutke u prošlosti Pule. Snimci su to kamera prvih pulskih fotografa koji su zabilježili motive koje su smatrali značajnim da se trajno sačuvaju.

Razglednice nastale u razdoblju od kraja 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata ilustriraju glavne gospodarske djelatnosti u Puli: brodogradnju, trgovinu, turizam, ugostiteljstvo, promet putnika i robe, komunalne djelatnosti. Glavna okosnica snažnog ekonomskog i gospodarskog razvoja u Puli bila je ratna mornarica, kao najveći poslodavac u samome gradu, i iz tih se uvjeta razvijaju sve gospodarske i industrijske djelatnosti o čemu svjedoči i slikovna građa na izloženim plakatima.

Primarni cilj izložbe je prezentirati javnosti vizualni identitet Pule u drugoj polovici 19. stoljeća do početka Prvog svjetskog rata, naglašavajući najvažnije činjenice i trenutke u urbanističkoj, gospodarskoj i društvenoj povijesti Pule, najvećeg i najstarijeg grada u Istri čija se povijest stvara već više od tri tisućljeća.

Održani 10. Forum BPW Danube net osmišljen je kao platforma za razmjenu ideja, mišljenja i informacije u području rada, poslovanja i kulture. Cilj Foruma bila je razmjena iskustava žena orijentiranih na poduzetničke djelatnosti i dobro plaćena zanimanja te poticanje poduzetnica na inovatorstvo i prihvaćanje rukovodećih pozicija. U sklopu Foruma, uz izložbu, održane su i tri plenarne sjednice, devet okruglih stolova te prodaja proizvoda poduzetnica, kao i poslovni susret. Forum je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Galerija fotografija

PODIJELI: