Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Predstavljanje knjige „Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954."

Događanja

Datum: 11.6.24.
Sat: 18:00h
Lokacija: Središnja knjižnica
Publika: Odrasli

Knjiga Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954. predstavili su 11. lipnja 2024. u dvorani Središnje knjižnice Federico Tenca Montini, njezin autor, i dr. sc. Darko Dukovski.

Program su organizirali Istarsko povijesno društvo i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.


O knjizi:
Sudbina Trsta i i Tršćanska kriza koja je trajala od svibnja 1945. do sklapanja Londonskog memoranduma u listopadu 1954. bila je najosjetljivija mirnodopska dionica u odnosima između Italije i Jugoslavije. Knjiga Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954. podrobno objašnjava što se u deset godina događalo između dvije države i dvaju svjetskih političkih blokova. Knjiga govori o sukobljavanju Zapada i Istoka, raspravama o pravu naroda na samoopredjeljenje, ali i razmišljanjima o ratnom plijenu, kazni i nagradi, odnosu velikih i malih nacija, krivim odlukama u prošlosti, odgovornosti za ratne zločine, spremnosti za žestok otpor, kao i o karizmatičnim vođama.

O autoru:
Federico Tenca Montini je talijanski povjesničar, istraživač-znanstvenik na Odsjeku političkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Trstu te vanjski suradnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

PODIJELI: