Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Odrasli

Predavanje dr. med. Tomislava Peharde "Žene i mentalno zdravlje"

U suradnji s Inner Wheel klubom Pula, dr. med. Tomislav Peharda u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula 16. svibnja 2024. održao je predavanje na temu Žene i mentalno zdravlje.


O predavanju:

Predavanje je posvećeno potrazi za istinskim vrijednostima Žene i tome koliko ih (ne)uspijevamo prepoznati u životu. Postojanje prividnih i pravih vrijednosti otvara mogućnost biranja, najčešće nesvjesnoga i usmjeravanoga, što pak dovodi do zaborava vlastite autentičnosti. Predavač će, stoga, nastojati odgovoriti na pitanje što se događa s emocijama i mislima kada smo pod utjecajem relativnih društvenih vrijednosti, odnosno zašto je važno upoznati prirodu emocionalnih reakcija i njihov učinak na mentalno zdravlje te prepoznati u kojoj mjeri društvo utječe na njih, a koliko su istinski odraz nas samih. Dotaknut će se ujedno emocionalnih reakcija u svim ženskim dobnim skupinama, imajući u vidu djevojčice, tinejdžerice, mlađe i starije, to jest odrasle žene. Budući da mediji i društvene mreže snažno utječu na emocije govorit će još o procesima do kojih dolazi kada se emocije nepravilno izražavaju, potiskuju ili iskrivljuju. Koji oblici mentalnih poremećaja iz toga proizlaze, a time i otuđenost osobe od njezine osobnosti, predstavlja još jedno u nizu zanimljivih pitanja u ovome predavanju. Konačno, predavač će nastojati ukazati na ono što je moguće učiniti kako bi došlo do zaokreta prema pravim vrijednostima te gdje ih uopće potražiti. Pritom će se osvrnuti na konkretne primjere iz svakodnevnoga života koji nam otvaraju i nude jasnije smjernice za ovakvo promišljanje. Dakle, u središtu je zanimanja Žena danas, njezin identitet u odnosu na nju samu i društvo u cjelini, te na ono što je nužno učiniti kako bismo – općenito govoreći  –  što svjesnije izražavali svoju autentičnost u vlastitomu životu.


O predavaču

Tomislav Peharda rođen je 1973. godine u Puli, gdje je završio osnovnu i prva tri razreda srednje škole da bi nastavio obrazovanje u Louisiani (SAD) te maturirao na Walker High School. Diplomirao je 1998. godine na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, stekavši visoku stručnu spremu doktora medicine. Završio je specijalizaciju iz psihijatrije 2007. godine, a uz to još poslijediplomski stručni studij iz psihoterapije, dva stupnja kognitivno-bihevioralne psihoterapije, centralno značenjski orijentirane psihoterapije, te edukaciju iz područja autogenoga treninga i grupne psihoanalize.

Zaposlen je kao voditelj dnevne bolnice u Općoj bolnici Pula, gdje vodi i grupe psihoza, grupnu psihoanalizu te psihoonkološku ambulantu pri dnevnoj bolnici pulskoga Odjela za onkologiju. Član je mobilnoga palijativnog tima Istarskih domova zdravlja i palijativnoga tima u Općoj bolnici Pula; u kontekstu toga treba spomenuti kako provodi grupnu terapiju namijenjenu oboljelima od karcinoma kao i zdravstvenim djelatnicima koji rade s teško oboljelim pacijentima, te obavlja psihoedukaciju članova mobilnoga palijativnog tima Istarske županije. Djeluje ujedno kao vanjski suradnik u Ligi protiv raka Pula, održavajući grupne psihoedukacije onkoloških pacijenata u Puli i Poreču. Član je Nacionalnoga povjerenstva za psihoonkologiju i Županijskoga povjerenstva za palijativnu skrb. Upravo je dovršio interdisciplinarnu disertaciju Antropologija suvremenoga obreda prijelaza – inicijacijski elementi kod oboljelih od karcinoma koju bi uskoro trebao braniti pred povjerenstvom na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

PODIJELI: