Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Odrasli
Mladi

Petra Valković predstavila romane "Zaboravljeni" i "Vraćeni" - duologiju urbane fantastike

Puljanka Petra Valković predstavila je svoje romane Zaboravljeni i Vraćeni 15. svibnja 2024. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

S autoricom je razgovarala Ivana Ajduković-Prepušt.

Zaboravljeni i Vraćeni duologija je urbane fantastike (urban fantasy) te autoričin prvijenac u izdanju Naklade Cranium. Smještena jednako u fiktivna, kao i u stvarna mjesta, radnja prati pustolovine Pisca, djevojke Jillian Bard, i Čuvara, duha Finna Morua, koji u svijetu onostranoga vraćaju životne priče zaboravljenim duhovima, brinu o dušama zaglavljenima u međusvijetu i u njemu održavaju ravnotežu, cijelo vrijeme boreći se protiv napada Sjena. Priča je to o gubitku i vraćanju identiteta, o nošenju s raznim traumama, o nadi i ustrajnosti u najmračnijim vremenima i jakim ljudskim vezama koje se formiraju po putu te sveprisutnoj borbi Dobra i Zla.

O autorici:

Petra Valković rođena je 1983. u Puli, gdje živi i radi. Završila je studij povijesti i kroatistike na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, a pisanjem se bavi od srednjoškolskih dana. Dosad joj je objavljeno nekoliko kratkih fantasy i SF priča u različitim zbirkama (Festivala fantastične književnosti, grupe autora Pisci i književnost, antologijskoj zbirci Slavic Supernatural u izdanju Shtriga Books, FantaSTikonskoj zbirci) te članaka povijesne tematike. Zaboravljeni i Vraćeni njeni su prvi romani, objavljeni u izdanju Naklade Cranium.

Kada je ponese inspiracija, objavljuje kratke priče i crtice na svojem Facebook profilu. U slobodno vrijeme puni baterije pokraj mora, u prirodi, obilasku ruševina, a posebno u razgovorima u društvu te proučavanju različitih tema iz područja povijesti, mitologije i svega što joj zaokuplja maštu. Pub kvizovi, fotografiranje i izrada svakojakih rukotvorina također zauzimaju svoj dio. Glazba joj je najveći pokretač i pozadinski pratitelj.

 

PODIJELI: