Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Knjižničari

Stručno predavanje i radionica "Trajna pohrana i dostupnost digitalne građe u knjižnicama"

Gradska knjižnica i čitaonica Pula - županijska matična razvojna služba i Nacionalna i sveučilišna knjižnica - Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara organizirali su stručno predavanje/radionicu Trajna pohrana i dostupnost digitalne građe u knjižnicama 28. ožujka 2024. u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Predavačice:

  • dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, knjižničarska savjetnica
  • Renata Petrušić, knjižničarska savjetnica
  • Iva Adžaga Ašperger, knjižničarka
  • Sanja Lapiš, knjižničarka

Radionica je namijenjena knjižničarima svih vrsta knjižnica koji rade ili će raditi s digitalnom građom.

Ishodi učenja:
Polaznici su na radionici imali priliku usvojiti znanja o radnim procesima i normama u postupcima trajne pohrane i korištenja digitalne građe (digitalizirane i izvorno digitalne) u knjižnicama te dobiti uvid u cjeloviti proces upravljanja digitalnom građom, kao i biti u mogućnosti koristiti alate za trajnu pohranu i objavu na portalu e-Kultura uspostavljenom u sklopu projekta e-Kultura: Digitalizacija kulturne baštine.

Trajna pohrana i zaštita digitalne knjižnične građe na nacionalnoj razini omogućena je uspostavom Središnjeg sustava za trajnu pohranu koji je razvilo Ministarstvo kulture i medija RH.
Na radionici je predstavljen proces uključivanja knjižnica u Središnji sustav za trajnu pohranu te su dane smjernice i upute za korištenje novih alata i sustava e-Kultura.

Radionica je bila podijeljena u četiri cjeline. U uvodnom dijelu pojašnjena je uloga NSK-a, kao matične knjižnice, domenskog agregatora i ustanove koja je zadužena za izgradnju Hrvatske digitalne knjižnice. Prikazani su preduvjeti i modeli uključivanja knjižnica u sustav. U drugom dijelu dan je pregled izjava o pravima i licencijama koje je potrebno koristiti u izradi metapodataka digitalne građe za označivanje njihovog autorskopravnog statusa te naznačiti utjecaj autorskog prava na digitalizaciju i dostupnost građe. U trećem dijelu predstavljen je način pripreme građe za digitalizaciju te tehnički i administrativni metapodaci koje je potrebno bilježiti. U četvrtoj cjelini prikazani su načini integracije podataka u Središnji sustav za trajnu pohranu, predstavljen modul za praćenje radnog procesa digitalizacije građe i njegova uloga u procesu trajne pohrane te su objašnjeni najvažniji elementi radnog procesa u Središnjem sustavu. Uz to, dan je i prikaz metapodataka koji su nužni za dostavu na portal e-Kultura i u Europeanu.


Modul VIII: Digitalizacija građe
Namjena: Knjižničarima svih vrsta knjižnica
Trajanje: 4 sata
Metode podučavanja: predavanje i vježbe

Kotizacija se NE naplaćuje.

Galerija fotografija

PODIJELI: