Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Umirovljenici

Predavanje i interaktivna radionica "Sigurnost u prometu osoba treće životne dobi"

Posljednjeg ponedjeljka u mjesecu u 11 sati u Čitaonici kluba umirovljenika održavaju se predavanja za umirovljenike na temu sigurnosti koja Knjižnica organizira u suradnji s Policijskom upravom istarskom. U ponedjeljak, 25. ožujka 2024. godine policijska službenica Postaje prometne policije Pula u prostorijama održala je edukativno predavanje na temu Sigurnost u prometu osoba treće životne dobi.

Naime, demografske prognoze pokazuju da će do 2050. oko 25 % europskog stanovništva imati 65 ili više godina. Sve veći broj starijih osoba odražava se na veću zastupljenost osoba starije dobi u cestovnom prometu u ulozi vozača osobnih automobila, biciklista ili pješaka, što predstavlja potencijalno povećanje rizika od nezgoda zbog funkcionalnih ograničenja koja se povećavaju sa životnom dobi. Budući da skupina osoba treće životne dobi postaje sve veća, nužno je provoditi ciljane aktivnosti u povećanju njihove sigurnosti.

Na sigurnost starijih sudionika značajan utjecaj imaju fizička ranjivost (starenjem se povećava vjerojatnost smrtnoga ishoda po zadobivanju ozljeda u prometnim nesrećama) i funkcionalna ograničenja koja se u starijoj životnoj dobi, prema psihijatrijskoj literaturi, očituju u smanjenoj prilagodbi novim situacijama, padu koncentracije, pamćenja i pažnje, što može imati značajan utjecaj na sigurno sudjelovanje u cestovnom prometu. 

Osobe treće životne dobi danas su sve aktivnije, a samim time i česti sudionici u prometu. Održavanje socijalnih interakcija i njihova mobilnost važna je za poboljšavanje kvalitete njihovoga života, no prometna struktura u urbanim sredinama vrlo često nije prilagođena njihovim sposobnostima i potrebama.

Predviđeno trajanje predavanja i interaktivne radionice procjenjuje se na 60 minuta i na predavanju građani će saznati nešto više o sljedećim temama:
o   važnost poželjnog ponašanja u prometu i poštovanja prometnih propisa
o   briga o zdravstvenom stanju (ako psihomotorne sposobnosti nisu dobre, sugerira se odustajanje od upravljanja vozilom i korištenje alternativnih načina prijevoza)
o   sudjelovanju u prometu osoba starije životne dobi u svojstvu pješaka i biciklista,
o   opasnosti u prometu izazvane kršenjem prometnih propisa od strane osoba starije životne dobi.
o   preporuke i savjeti za sigurno ponašanje starijih osoba - sudionika u prometu
o   radionica o poznavanju prometnih propisa
o   glavni uzroci prometnih nesreća prouzrokovanih pogreškama vozača: brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i ometanje pažnje vozača, najčešće korištenjem mobitela za vrijeme vožnje.

PODIJELI: