Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Mladi

Predavanje "Rokenrol i ratovi na prostoru bivše Jugoslavije 1991. – 1995."

U četvrtak, 30. ožujka 2023. u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39) predavanje Rokenrol i ratovi na prostoru bivše Jugoslavije 1991. – 1995. održao je Nemanja Stokrp, mag. hist.

Predavanje su organizirali Klub studenata povijesti – ISHA Pula i Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana.

O predavanju:

Povjesničar Nemanja Stokrp pokušat će odgovoriti na pitanje kakvu je ulogu u traumatičnim događanjima devedesetih godina imao rock ‘n’ roll kao dio popularne kulture, uvelike uvjetovane tadašnjim političkim događanjima, a kao dio identiteta jednog dijela populacije. Predavanje je temeljeno na analizi sadržaja rock ‘n’ roll ostvarenja nastalih na jugoslavenskom prostoru u navedenom kronološkom okviru, a važan povijesni izvor bili su i iskazi istaknutih aktera tadašnje rock ‘n’ roll scene prikuplјeni intervjuima. Primjerice, sugovornici
predavača bili su rock kritičar i publicist Petar Janjatović i gitarist Saša Milovanović, član nekadašnjeg kultnog sastava KUD Idijoti iz Pule.

O predavaču:

Nemanja Stokrp (1994.), magistar povijesti, diplomirao je povijest na Katedri za savremenu istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2022. godine s temom „Rokenrol i ratovi u bivšoj Jugoslaviji 1991. - 1995.” kod mentorice prof. dr. sc. Radine Vučetić. Dobitnik je Nagrade „Andrej Mitrović” za najbolji magistarski rad na Katedri za opštu savremenu istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Većinom se bavi društvenom i kulturnom poviješću, prije svega popularnom kulturom i temom rock ‘n’ rolla. Trenutno živi i radi u Puli.

PODIJELI: