Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Odrasli

Predstavljanje knjige "Živa fizika"

U četvrtak, 16. ožujka 2023. u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula dr. Zdeslav Hrepić predstavio je svoju knjigu Živa fizika: Zakoni prirode kao životne metafore za junakovo putovanje.

Rezultat dvadesetogodišnjeg iskustva u obrazovanju prirodnih znanosti donijelo je neobičnu knjigu koja je spoj fizike i životnog treninga (life coaching). Životni trening je umjetnost i vještina pomaganja ljudima da postignu svoje ciljeve i prevladaju prepreke i kao djelatnost se rapidno razvijao i eksponencijalno širio u posljednja dva desetljeća. Jedna neobična odlika tog razvoja je da su mnogi fizikalni pojmovi poput poluge, fokusa, rezonancije, tromosti, energije ili kvantnog skoka, pronašli čvrsto mjesto u njegovom žargonu. Ta neobična kombinacija nije zapravo iznenađujuća jer je fizika kraljica znanosti kada je u pitanju opisivanje, objašnjenje i predviđanje kako naš svijet funkcionira. Autor će u ovom predavanju predstaviti Živu fiziku kao način koji sustavno objedinjuje ova fascinantna područja i pretvara zakone fizike u transformativne životne metafore.

Zdeslav Hrepić je diplomirao fiziku i politehniku na nastavničkom studiju PMFa u Splitu 1998. godine, zatim kroz dvije godine je predavao fiziku, tehničku kulturu i informatiku u dvije splitske osnovne škole. Za to vrijeme je dobio stipendiju za poslijediplomski studij od Kansas State University i 2000. godine otišao u USA. Tamo je magistrirao fiziku i doktorirao didaktiku odnosno Curriculum and Instruction. Od 2004. godine je na dva državna sveučilišta predavao niz kolegija vezanih za fiziku i za metodiku prirodnih znanosti te postaje redoviti profesor fizike. Danas je profesor fizike u glazbenoj školi Josip Hatze u Splitu i u OŠ Milna na Braču. Objavio je više od 70 znanstvenih radova s međunarodnim recenzijama vezanih za metodiku fizike, primjenu obrazovnih tehnologija, strategije aktivnog poučavanja, ulogu mentalnih modela u poučavanju i sl.

PODIJELI: