Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Odrasli
Mladi

Promocija romana "Tlo pod nogama" Melise Osmanović

Naša sugrađanka Melisa Osmanović predstavljila je svoju autobiografsku knjigu Tlo pod nogama u dvorani Središnje knjižnice 8. veljače 2023.

Uz autoricu, o knjizi i njezinom značaju govorili su Tatjana Šušnica Relić, Slobodan Marinković i Bajram Osmanović.

Melisa Osmanović rođena je u Puli, u Istri. Završila je Srednju ekonomsku školu, a u slobodno vrijeme voli čitati psihološke romane, voziti svoj automobil, slušati glazbu i kuhati. Peterostruka je prvakinja Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom. Tri je godine zaredom proglašena najboljom sportašicom s invaliditetom grada Pule. Aktivna je članica i trenutno dopredsjednica Društva distrofičara Istre.

Ova knjiga prvo je njezino književno djelo, i to autobiografsko, kojim je iz prve ruke svima pripovijeda o svom životu i preprekama na koje nailazi osoba koja se kreće uz pomoć invalidskih kolica. Javno progovara o privatnom životu, prihvaćanju svoje dijagnoze, svojim željama i postignućima. Kako sama kaže: Sve što sam htjela napisati, nalazi se u njoj. Cijeli moj život iz moje perspektive, od rođenja, do prihvaćanja moje dijagnoze, mojih strahova, sreće, tuge, putovanja, ljubavi... Cijeli jedan moj mali svijet. Beskrajno sam uzbuđena što je mogu podijeliti s vama, s cijelim svijetom. Vjerujem i nadam se da će barem nekom poslužiti. Jer je to bio glavni cilj pisanja.

Knjiga je izdana u vlastitoj nakladi, lektorice su Nela Baričević i Tatjana Šušnica Relić, ilustratorica je Sanja Kolenko, oblikovanje i prijelom potpisuje Jasna Kovačević, urednici knjige su Slobodan Marinković i Nela Baričević, a recenzent Bajram Osmanović.


Nekada ostavljamo stara i dobivamo nova kolica. Kao i u životu. Neke stvari odlaze, da bi došle nove. Volite ih i prihvatite ih kao i druge stvari na sebi ili oko sebe. Tražite da budu prihvaćena. Nemojte ići ispod toga. Nemojte birati. Ona dolaze u kompletu s vama. Na kraju krajeva, kolica su samo komada metala, puno je bitnije tko ih vozi.  - Melisa Osmanović


Autoričina vedrina, njen duh i borbenost daju posebnu notu ovoj knjizi. Njeno iznošenje sebe na dlanu pruža utjehu, daje nadu, dokazuje da je moguće... Stoga joj hvala što se otvorila, na trenutke i ogolila pred nama,čitateljima. Na tome što je objasnila i što je ušla u samu srž ukazujući nam kakav je svakodnevni život osoba s invaliditetom i koji su to svakodnevni izazovi s kojima je suočena... Njene riječi i rečenice nisu tu da same sebe prezentiraju, da im zvoni ime, da trguju utjecajem... Njene su riječi tu da nas prodrmaju, opomenu, pecnu po prstima. Njene su riječi tu kako bismo prestali izlaziti na zasljepljujuće svjetlo tražeći savršene okolnosti za stvaranje perfektne imitacije života... Na trenutke njene su riječi rijetko viđena hrabrost, katkada posvema očekivano i slabost, a baš su uvijek nepogrešiva ambicija, odvažnost i ustrajnost. Ova knjiga je sve što trebate govoreći o motivaciji za danas. Za sutra. Za ostatak vašeg života. - Nela Baričević

Galerija fotografija

PODIJELI: