Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Odrasli
Mladi

10. Brazilski dani u Puli: Predavanje Marije Živković o braći Seljan

Jubilarne Brazilske dane u Puli, manifestaciju koja se već deset godina neprekidno održava u Puli, zaključili smo predavanjem Marije Živković, muzejske savjetnice u zagrebačkom Etnografskom muzeju, koje je održano u prostorima Sveučilišne knjižnice u Puli 16. prosinca 2022

Naša gošća predstavila je braću Seljan - dvojicu hrvatskih istraživača s početka 20. stoljeća. Ovim predavanjem ujedno smo najavili 11. Brazilske dane u Puli čija će tema biti vezana uz područja koja su braća istražila i opisala na svojim putovanjima.

Braća Mirko i Stevo (Stjepan) Seljan bili su poznati avanturisti i putopisci s početka 20. stoljeća. Rodom iz Karlovca, rano su se uputili u dotada nedovoljno poznate predjele Afrike i Južne Amerike ostavivši o svojim putovanjima brojne zapise. O njima su napisani roman i strip, snimljen je dokumentarni film, a ovim izdanjem, više od sto godina nakon njihovih ekspedicija, zapisi bivaju objedinjeni u knjigu.

Marija Živković, viša kustosica u zagrebačkom Etnografskome muzeju, autorica je izložbe Braća Seljan kroz prašume i pustinju kojom "stavljajući djelovanje braće Seljan u povijesni kontekst i predstavljajući ih kao značajne osobe za hrvatsku i svjetsku kulturu, otvaraju se i važne teme kao što su kolonijalizam, eurocentrizam te fenomen putovanja i putnika", o čemu će govoriti i na predavanju.

Organizatori 10. Brazilskih dana u Puli su Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Hrvatska matica iseljenika - Podružnica Pula, dr.sc. Milan Puh (Croata Sacra Paulistana i Društvo prijatelja Dalmacije) i Kino Valli,uz podršku Veleposlanstva R. Brazil u HR, te se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.

Galerija fotografija

PODIJELI: