Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Odrasli
Mladi

Zidovi govore: parole, grafiti i murali Vodnjana - predavanje Erica Ušića

Eric Ušić, mag. cult. u Sali za vjenčanja u Vodnjanu (Narodni trg) 11. studenoga 2022. održao je javno predavanje Zidovi govore: parole, grafiti i murali Vodnjana.

Predavanje je održano u okviru programa Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano, koji s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana organiziraju Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana, Knjižnica Vodnjan – Biblioteca di Dignano i Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta Vodnjan – Dignano.

O predavanju:

Zidovi Vodnjana specifični su po velikoj koncentraciji različitih zidnih intervencija – od povijesnih političkih parola, preko subkulturnih grafita, do street art murala. Njihovo prisustvo i artikulacija u javnom prostoru od Vodnjana čine jednu od produktivnijih i slojevitijih “zidnih scena” u Istri. Sagledane u cjelini, ove intervencije tvore jedan kompleksan i živopisan krajolik koji je prožet raznim porukama, simbolima, slikama i značenjima. Izlaganje će predstaviti i analizirati pojedine zidne intervencije, uz prezentaciju njihovog povijesnog nastanka, umjetničke tradicije te kulturnog i sukbulturnog značaja za lokalni kontekst.

O predavaču:

Eric Ušić, kulturolog, trenutno doktorand na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani. Na Filozofskom fakultetu u Rijeci diplomirao na Odsjeku za kulturalne studije (2017.). Koautor fotomonografije o poslijeratnim parolama u Istri “Živote damo Istru ne damo” u izdanju Etnografskog muzeja Istre, autor znanstvenih i stručnih članaka, eseja i likovnih kritika, član odbora znanstvene konferencije Street Art Festivala u Ljubljani (2022.) te dio organizacije Vodnjan film festivala u Fažani film festivala. Član je Istarskog povijesnog društva.

Galerija fotografija

PODIJELI: