Sukladno odluci Stožera civilne zaštite, od utorka 16. studenoga 2021. godine u Knjižnicu je dopušten ulazak korisnicima i poslovnim suradnicima samo uz predočenje valjane i važeće EU Covid potvrde, što podrazumijeva i istodobno predočenje identifikacijskoga dokumenta. Više informacija o uslugama za vrijeme pandemije COVID-19 pogledajte ovdje.
Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

"Jurina i Franina" za 2022. godinu

Događanja

Datum: 25.11.21.
Sat: 18:00h
Lokacija: Središnja knjižnica
Publika: Odrasli

Tiskan je kalendar Jurina i Franina za 2022. godinu.

Kalendar je predstavljen 25. studenoga u Središnjoj knjižnici, uz poštovanje svih epidemiološkim mjera.

Prvi broj izišao je u Trstu u prosincu 1922. za 1923. godinu. Novi broj ovoga zavičajnog časopisa na 224 stranice donosi niz tema o Istri. Autori su istaknuti novinari, znanstvenici, kulturni djelatnici i publicisti.

Istarski godišnjak sa stoljetnom tradicijom u broju za 2022. piše o Istri kakvu je vidio Mijo Mirković – Mate Balota, istarski ekonomist i književnik. Ekskluzivno objavljuje i priču o skulpturama na otoku Vangi koji je i danas skriven od očiju javnosti. Piše i kako je zbog Titove rezidencije na Brionima Fažana dugi niz godina bila zabranjeni grad za strance. Novi broj objavljuje i imena stotina Istrana koji su robijali na Golom otoku.

Kakav turizam nakon respiratora – tema je kojoj časopis posvećuje analitički članak. Piše i o Marčelu Brajnoviću, kontroverznom rovinjskom slikaru. Posjetili smo i Ekomuzej u Vodnjanu, a bili smo i na Beloj nedeji va Kastve.

Godišnjak otkriva i da Hum nije najmanji grad na svijetu, nego su to Lubenice na otoku Cresu te upozorava na betonizaciju koja je zahvatila donedavna čarobni otok Unije. Časopis piše i o praocu permakulture Petru Stankoviću, o Prosvjetnom društvu Istra u Zagrebu, o prvim istarskim zastupnicima, o tramvaju u Piranu, o već zaboravljenim igrama u Istri, a zasebna tema posvećena je razvratnome novigradskom biskupu koji je prijateljevao s Casanovom a poslije postao gorljiv čuvar morala.

Prvi put u 150 godina dugoj povijesti dijaloga Jurine i Franine (prvi njihov razgovor objavila je Naša sloga u Trstu 16. kolovoza 1871.) u ovom broju ti istarski narodni junaci razgovaraju na labinjonskoj cakavici.

To i mnogočega drugoga može se naći u kalendaru Jurina i Franina za 2022. Izdavač je porečka tvrtka 5do12, urednik Vlado Mandić, likovni urednik Vladimir Bugarin, a u uredništvu su i Vanesa Begić, dr. sc. Slaven Bertoša, dr. sc. Darko Dukovski, Marijan Milevoj, dr. sc. Ivona Orlić, Milan Rakovac, Mirjan Rimanić, dr. sc. Evelina Rudan i Davor Šišović. Tisak: OTIS Nova Vas.

Godišnjak Jurina i Franina izlazi uz financijsku potporu Istarske županije. Posebna zahvala Gustafima i Ediju Maružinu za pjesmu Od Barbana do Vodnjana s albuma Tutofato u izdanju Adam Recordsa korištenu u videoprezentaciji, koju možete pogledati ovdje.

Galerija fotografija

PODIJELI: