Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Arhiva događanja

Odrasli
Mladi

Pula čita!: otvorenje manifestacije uz Čitanje dobrodošlice

Drugo izdanje manifestacije Pula čita! održat će se od 7. do 9. svibnja.

Manifestaciju otvaramo u utorak, 7. svibnja u 12 sati u atriju Središnje knjižnice Čitanjem dobrodošlice u kojem sudjeluju Valter Roša, koji će čitati ulomke iz djela Marka Marulića, oca hrvatske književnosti kojemu je posvećena ova godina, te Bruno Krajcar u glazbenom dijelu programa.

Posebni suradnici u programu su učenice i učenici Škole za turizam ugostiteljstvo i trgovinu Pula i njihovi nastavnici, koji će ovom prigodom u Središnjoj knjižnici kroz program Literarna kavana u gostima pokazati na koji su način svoja znanja i vještine povezali s književnošću.


Literarna kavana u gostima

Literarna kavana u povijesnom duhu predstavlja mjesto susreta umjetnika, entuzijasta, ugostitelja. Usmjerenje Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, nadahnulo je proučavanje povijesnih zanimljivosti ponajprije o napicima kao i vezi književnosti i kavana. U "prostoru" Literarne kavane, koja preuzima različite oblike (zamišljene i one stvarne), okupljaju se mladi umjetnici koji promatraju, pripovijedaju, stvaraju, poslužuju poetske napitke...

Ljepota je u različitosti učeničkog izražavanja, stoga je stvoreno mjesto gdje mogu prezentirati svoje umijeće putem različitih programa jer "gledatelji i umjetnici, svi najprije prođu kroz kavanu" (A. Šenoa).

Na otvorenju manifestacije Pula čita! učenici 3. razreda turističko-ugostiteljskog usmjerenja posluživat će kavu dobrodošlice, knjišku kavu "razgovorušu" (J. Matanović). Prezentacija će biti ukrašena radovima učenika inspiriranima kavom i čitanjem, a kava poslužena s delikatesnim začinima i kavanskim keksima koje će izraditi učenici slastičarskog usmjerenja s nastavnikom Robertom Perićem. Suradnici u programu otvorenja su također nastavnici ugostiteljskog posluživanja Grgo Komazin, Ingrid Racan i knjižničarka Željka Kondić Dabo.

Učenica Noemi Đekić, maturantica pulske "Lipe", nakon sjajnog prošlogodišnjeg predstavljanja i moderiranja susreta s autorom, na manifestaciji vodi razgovor s poznatom hrvatskom književnicom Julijanom Matanović, koji je organiziran u četvrtak, 9. svibnja 2024. u dvorani Kina Valli. U maniri hotelijersko-turističkog usmjerenja, Noemi voli rad s ljudima, stoga je jako zanima i "znanost o duši" - psihologija, inspirira se knjigama i putovanjima te uvijek nešto stvara.

PODIJELI: