Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Arhiva događanja

Odrasli
Mladi

Pula čita! / Susret s autorom: Igor Beleš

Književnik Igor Beleš predstavit će u sklopu manifestacije Pula čita! svoj roman Listanje kupusa, objavljen 2023., koji su jednako visoko vrednovali književni kritičari i čitatelji svih generacija.

Gostuje u čak dva termina u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula 7. svibnja 2024.: u 13 sati susrest će se s učenicima osnovnih i srednjih škola te istoga dana u 19 sati sa svim zainteresiranima.


Igor Beleš rođen je u Vukovaru pa su mu stoga ratna zbivanja dobro poznata iz osobnog iskustva. U romanu koji će predstavljati radnja je smještena 1991. u obližnje Borovo naselje. No, ovo nije tipična priča o ratu već samim time što su glavni likovi jedanaestogodišnjaci koji istražuju nestanak djece i nekih obitelji iz njihova naselja u kojem se sve češće čuju pucnjevi i detonacije. Međutim, njihovo je prijateljstvo čvrsto i ništa im ne znači tko je od njih Hrvat, a tko Srbin. Autor će nam reći više o tome koliko je rat, unatoč  tom zajedništvu,  uništio njihovo idilično djetinjstvo.

Osim Listanja kupusa Beleš je napisao i roman Svitanje na zapadu u kojem se bavi ljudima treće životne dobi, potom kratke priče, objavljene u časopisu Zarez i Fantom slobode, na internetskim portalima Kritična masa, Čitaj me i XXZ Magazin. Dvostruki je finalist nagrade Prozak. Član je neformalne književne skupine Ri-Lit i jedan od scenarista društvene igre Arcadia Tenebra. Njegova kratka priča 33 adaptirana je u radiodramu.

PODIJELI: