Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Arhiva događanja

Odrasli

Promocija knjige "Uvijek ćemo imati Portugal" Sanjina Španovića

Rukometni triler godine krenuo je na turneju iz Pule!

Više od dvadeset godina siječanj je u Hrvatskoj tradicionalno rezerviran za rukomet. A sve je počelo 2003. godine kada su naši rukometaši senzacionalno postali prvaci svijeta. Toliko su tada zaludili cijelu državu da ih je samo na Trgu bana Jelačića dočekalo 100.000 ljudi, a potom i u svim rodnim mjestima zajedno još najmanje toliko.

Cijelu priču na više od 150 stranica ispričao je kroz razgovore s tadašnjim reprezentativcima i trenerima nekadašnji novinar Sanjin Španović u knjizi Uvijek ćemo imati Portugal - od ponora do svjetskog trona čija je prva promocija održana Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula 23. siječnja 2024. Uz autora, o svojim iskustvima s hrvatskom rukometnom reprezentacijom govorio je dr. Stanislav Peharec.

- Ovakav scenarij kakav se tada događao u Portugalu ne bi se usudili napisati ni u Hollywoodu. Da su Amerikanci u bilo kojem sportu imali takav put od ponora do svjetskog trona odavno bi o tome snimili nekoliko blockbustera, Netflix bi imao cijelu dokumentarnu seriju, a bogme napravili i nekoliko znanstvenih radova. Kroz razgovore s 20 igrača i trenera iz te generacije pokušao sam ispričati kako je to sve izgledalo i otkriti brojne nepoznate stvari s tog nevjerojatnog pohoda koji je potom potvrđen zlatnom olimpijskom medaljom u Ateni. Nakon toga nastao je kult hrvatskog rukometa tijekom siječnja koji traje i dan danas, kazao je Sanjin Španović koji ističe da je knjigu želio pisati kao napeti roman, a ne sportski almanah, te da duboko vjeruje da je u tome uspio.

Uvijek ćemo imati Portugal bavi se tim putem naših rukometaša od zadnjeg mjesta u Europi 2002. godine preko šokantnog poraza od Argentine na početku prvenstva, zaostatka u poluvremenu u idućoj utakmici protiv Saudijske Arabije do magičnog niza od osam pobjeda i osvajanja naslova prvaka svijeta pobjedom u finalu protiv Njemačke.

Privilegij da među prvima pročita rukopis knjige imao je i tadašnji reprezentativac Goran Šprem koji priznaje da se čitajući tekst više puta ulovio kako se smješka sam sebi.

- Čitajući ovu knjigu jednostavno, vraćala su mi se sjećanja na te dane, na te treninge, čak i na neke naše prepirke, ali i napore kroz koje smo prošli na tom putu do naslova prvaka svijeta. Nadam se da će i čitatelji uživati u ovoj knjizi i osjećati se kao dio ove jedinstvene priče i stoga mi je jako drago da je taj naš put do svjetskog trona stavljen u korice, kazao je Šprem.

Nikša Kaleb također je biranim riječima opisao knjigu Uvijek ćemo imati Portugal.

- Sanjin Španović je jedan od rijetkih autora koji se na autentičan način bavi sportskom tematikom iznutra, pruža čitatelju uvid u svu neizvjesnost sporta, tako da se štivo čita poput trilera sa sretnim završetkom, a mladim sportašima daje motiv da iz ponora mogu do trona, kazao je Kaleb.

Ovo je druga knjiga Sanjina Španovića, a s prvijencem Zeko - biografija Velimira Zajeca, koja je također izdana u nakladi Studio Moderne, postavio je visoku ljestvicu očekivanja od čitatelja pruživši sjajno štivo o Dinamovoj legendi.

Galerija fotografija

PODIJELI: