Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Arhiva događanja

Odrasli
Mladi

Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano: predavanje dr. sc. Marka Černe

Nakon ljetne stanke nastavljen je redovni program Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano koji organiziraju Grad Vodnjan-Dignano, Istarsko povijesno društvo i Gradska knjižnica i čitaonica Pula - Knjižnica Vodnjan.

U petak, 6. listopada 2023. u Sali za vjenčanja na Narodnom trgu u Vodnjanu predavanje Potreba Vodnjanaca za zbrinjavanjem komine maslina: otpad ili kvalitetan kompost? / Il bisogno dei dignanesi per lo smaltimento della sansa di oliva: rifiuti o compost di qualità? održao je dr. sc. Marko Černe.

Program Upoznajmo Vodnjan - Conosciamo Dignano održava se s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana.


O predavanju:

Vodnjanština ima dugu i bogatu prošlost maslinarstva tako da i danas predstavlja važnu gospodarsku aktivnost ovoga kraj čineći Vodnjan prepoznatljivim u širem geografskom pogledu. U području Mediterana, uključujući i Hrvatsku generiraju se velike količine komine maslina tijekom prerade ploda maslina. Navedeni nusproizvod je fitotoksičan zbog prisutnosti visokih koncentracija polifenola, ostataka ulja i organskih kiselina zbog čega učestala izravna primjena neobrađene komine u tlo predstavlja rizik. S druge strane komina masline sadrži velik udio organske tvari i mineralnih hranjiva koja se mogu iskoristiti kroz gnojidbu u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji. Umjesto poljoprivrednog nusprodukta koji predstavlja opterećenje za okoliš i iziskuje financijske izdatke za njegovo zbrinjavanje, komina maslina postaje važan resurs za proizvodnju komposta koji se, gnojidbom poljoprivrednih tala, opet vraća u ciklus proizvodnje hrane.

O predavaču:

Dr. sc. Marko Černe diplomirao je 2007. godine na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani na Sveučilišnom studiju agronomije. Doktorirao je na poslijediplomskom studiju Ekotehnologije na Međunarodnoj poslijediplomskoj školi Jožefa Stefana 2014. godine. Od 2016. godine do danas zaposlen je na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču gdje je bio suradnik brojnih znanstvenih projekata. Njegova znanstvena djelatnost usmjerena je prvenstveno na komostiranje, korištenje urbanog i poljoprivrednog otpada kao poboljšivača tla te usvajanje potencijalno toksičnih elemenata kod biljaka iz onečišćenog tla.

Galerija fotografija

PODIJELI: