Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Arhiva događanja

Odrasli
Mladi

Izložba "Retracing the steps that were taken" o portugalskom književniku Joséu Saramagu

Izložba Retracing the steps that were taken, posvećena velikom portugalskom književniku Joséu Saramagu (1922. – 2010.), dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1998. gostuje u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u povodu Europskog dana jezika, koji se obilježava 26. rujna.

Izložbu je uz stotu obljetnicu Saramagova rođenja osmislila Zaklada "José Saramago", a u Knjižnici ju je, nakon prigodne riječi, otvorila Njezina Ekselencija Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva, veleposlanica Portugala u Hrvatskoj.

Nakon pozdravne riječi ravnateljice knjižnice Nadie Bužleta, Njezina Ekselencija Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva ukratko je predstavila književnika i njegovo djelo. Budući da su otvorenju, između ostalog, prisustvovali učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, smjer Hotelijersko-turistički tehničar, veleposlanica je govorila na portugalskom jeziku, uz konsekutivno prevođenje na hrvatski jezik gđe Meri Grubić. U posjetu Knjižnici bila je i lektorica portugalskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu prof. Marija José Homem, koja je nakon otvorenja razgovarala s učenicima.

Gostovanje izložbe organiziralo je Veleposlanstvo Portugala u Hrvatskoj u suradnji s Camões – Instituto da Cooperação e da Língua Portugal, Ministério dos Negócios Estrangeiros (Institutom za suradnju i portugalski jezik, Ministarstvom vanjskih poslova), Fundação José Saramago (Zakladom José Saramago) i Gradom Pula-Pola.


José Saramago (Azinhaga, Golegã, 16. studenoga 1922. – Tías, otok Lanzarote, Španjolska, 18. lipnja 2010.) smatra se najvećim portugalskim književnikom te jednim od najutjecajnijih europskih pisaca današnjice. Njegova djela prevedena su na više od trideset jezika. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1998. godine.

Galerija fotografija

PODIJELI: