Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Obilježavanje stogodišnjice početka Velikog rata

Projekt Puna je Pula inicirali su Istarska županija i Grad Pula te utemeljili Odbor za obilježavanje početka 1. svjetskog rata, a bogat program predstavljen je 1. travnja u pulskoj zgradi nekadašnjeg Admiraliteta, među kojima je bio i onaj Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Istarski župan Valter Flego na predstavljanju je istaknuo da je prvenstveni cilj projekta ukazati na važnost mira i tolerancije među ljudima te dodao da će umrežavanje udruga omogućiti kvalitetne programe u okviru kulturne i turističke ponude. Pulski gradonačelnik Boris Miletić naglasio je da će iz poznate sredine tolerancije i multietičnosti biti odaslana jaka antiratna poruka mira. U programu sudjeluje i Općina Medulin čiji je načelnik Goran Buić rekao da će ta općina uz potporu Istarske županije 17. i 18. svibnja organizirati obilazak logora Gmund i postavljanje spomen-ploče Istranima koji su 1915. deportirani u radne logore. 

Predsjednik Odbora za obilježavanje 1914., Vladimir Torbica, kazao je da se na natječaj javilo više od 30 projekata visoke kulturne, znanstvene i obrazovne razine te da ima prostora za još nekoliko projekata koje je moguće prijaviti u narednih 15-ak dana. 


U Središnjoj knjižnici će, u sklopu projekta Puna je Pula, od 28. lipnja do 28. srpnja biti postavljena izložba Pula i Veliki rat – Pola e la Grande guerra – Pula und Der Ester Weltkrieg, a od listopada do prosinca u Dječjoj knjižnici održat će se niz edukativno-kreativnih radionica Evakuirci.

PODIJELI: