Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Odrasli
Djeca
Mladi

Prosinac u Knjižnici

Knjižnica se i ove godine uključuje u manifestaciju Advent u Puli – L' Avvento in citta' prigodnim programima, posvećenima knjigama, čitanju i blagdanskom ugođaju. 

SREDIŠNJA KNJIŽNICA

Bor dobrih želja / 1. - 31. prosinca: Božić nisu samo kuglice i lampice, već i naše dobre misli i ispunjeno srce. Potaknuti božićnom radošću i prosinačkim veseljem, i ove godine odlučili smo pokloniti vama i sebi bor dobrih želja. Dođite u knjižnicu i dodajte svoju želju na bor, jer nema ljepšeg poklona od iskrenih i toplih riječi.

12 šalica sunca / 1. - 31. prosinca: Škola za turizam ugostiteljstvo i trgovinu u suradnji s Udrugom Croaterra, Kućom zelenog čaja d.o.o. i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula priprema izložbu na temu rituala ispijanja čaja i čarobnih čajnih mješavina, poput Jutarnje sonate, Mirisne vile, Ružinog poljupca i dr. Na izložbi pod nazivom "12 šalica sunca" bit će predstavljene keramičke šalice koje su izradili učenici, a inspirirane su zanimljivim čajnim kombinacijama i hodom kroz godinu - sunčevom godinom. Moći će se pročitati i razne zanimljivosti o tome kako je čaj osvojio svijet i donio mu bogatstvo jednostavnosti i opojnosti. I ovog je prosinca nezaobilazno zajedničko ukrašavanje božićnog drvca u prostoru Gradske knjižnice za koje ukrase u obliku japanskih i engleskih čajnih kolačića priprema poznati chef i nastavnik Robert Perić s učenicima slastičarskog smjera. Koordinatori aktivnosti u popularno zvanoj "Školi Lipa" su Kazimir Berljavac i Željka Kondić Dabo sa suradnicom Iva Vrbanec Šarić iz Udruge Croaterra. Pozivamo vas u čajnu sobu na šalicu sunca!

Utopli se knjigom / 1. - 31. prosinca: U predbožićno vrijeme ugrijte se i nahranite dušu uz najljepše književne klasike, božićne običaje i tople prosinačke preporuke. Tijekom prosinca na Odjelu beletristike Središnje knjižnice očekuje vas pregršt iznenađenja. Četvrtkom od 16 sati odvažite se na spoj na slijepo s knjigom. Vjerujte preporuci knjižničara i odaberite knjigu prema, a vodilja pri odabiru neka vam budu ključne riječi. Dodatnu motivaciju za pozitivne emocije pruža bilten u kojem smo izdvojili knjige koje vas snažno uvode u božićno raspoloženje. U biltenu nisu samo knjige čija se radnja odvija na Božić već i svi literarno vrijedni romani koji slave zajedništvo i ljubav prema bližnjima.
Posebno smo pripremili „književne" božićne čestitke: uz odabrani citat ostavili smo prazan prostor za ispisivanje dobrih želja prema vašem odabiru. Prije interneta, takve smo čestitke redovito slali poštom dragim osobama, a sada ih možete ubaciti u ukrasnu vrećicu uz poklon kako biste ih razveselili.
Na našoj Facebook stranici bit će dostupan kviz s pitanjima vezanima za božićne običaje: promislite o odgovorima i upotpuniti doživljaj Božića, blagdana koji nas podsjeća da su najljepši darovi pažnja, razumijevanje i suosjećanje.

• Berlinski zid - 25 godina poslije / 3. prosinca: Međunarodni projekt „Umjetnošću protiv zidova" (Kunst gegen Mauern), u kojem su uz djecu polaznike Škole stranih jezika Porta Vitae sudjelovala učenici Ekonomske i Medicinske škole iz Pule, ne samo da podsjeća na povijesnu podijeljenost u svijetu i želju za trajnim mirom, već nastoji produbiti taj odnos nas i zidova. Crteži i riječi na pločicama koje simboliziraju Berlinski zid izražavaju razmišljanje sudionika o fizički stvarnim ili umjetno stvorenim ograničenjima našeg uma.

Koncert studenata na Sv. Luciju / 13. prosinca: Na blagdan svete Lucije, koji se obilježava 13. prosinca, studenti Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli predstavljaju se, već tradicionalnim, blagdanskim koncertom u Središnjoj knjižnici. Studenti će izvesti repertoar koji obuhvaća neke od najljepših skladbi poznatih svjetskih i domaćih skladatelja.

•  Zajedno 2021 / 22. prosinca: Izložba "Zajedno 2021" kruna je istoimenog projekta udruge Art studio. Projekt "Zajedno" pokrenula je prije više od desetljeća Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio u suradnji sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula te predstavlja održavanje zajedničkih izvannastavnih i besplatnih aktivnosti kroz koje se povezuju djeca iz redovne škole i njihovi vršnjaci s poteškoćama u razvoju. Namjera je da kroz keramičke, kreativne i likovne radionice djeca iz redovne osnovne škole razviju senzibilitet prema vršnjacima i svojim sugrađanima s poteškoćama u razvoju, dok se djeca iz Škole za odgoj i obrazovanje, sudjelujući u radu redovne grupe, osjećaju sposobnima i prihvaćenima.

DJEČJI ODJEL

•    Čitam, slušam, upoznajem / 27. studenog - 15. prosinca: Izložba će biti postavljena 27. studenog te će se moći razgledati do 15. prosinca u radno vrijeme Središnje knjižnice. U projektu su sudjelovale skupine Zvončići, Pčelice i Točkice, pod mentorstvom odgojiteljica Azra Glavić, Sandra Mecanović i Vedrana Sanković te pedagoginje Daniele Buršić. Realizatorice izložbe su: Azra Glavić, Sandra Mecanović, Vedrana Sanković, Izabela Homoky, Rajana Čipčić, Alma Šverko i Suzana Pujas.

•    Adventski kalendar priča / 1. - 31. prosinca: Knjižnica je za svoje najmlađe članove i njihove najbliže pripremila poseban adventski kalendar. Svakoga dana tijekom prosinca očekuje vas po jedna blagdanska priča. Na našoj Facebook stranici ili pod jelkom u Središnjoj knjižnici, pronađite priču koja će vam ugrijati dušu, potaknuti vas da izdvojite nekoliko trenutaka u zajedničkom čitanju i druženju u božićno-novogodišnjem ugođaju.

ČITAONICA KLUBA UMIROVLJENIKA PULA

•   DV Maslačak u Čitaonici kluba umirovljenika Pula: U izlogu Čitaonice kluba umirovljenika Pula bit će postavljena izložba radova djece Dječjeg vrtića Maslačak, koji uz pomoć svojih odgojiteljica izrađuju bajkovitu prosinačku kulisu za centar grada, Ciscuttijevu ulicu. Ova izložba je nastavak programa kojima povezujemo naše najmlađe i najstarije sugrađane, ovaj put na malo drugačiji način, poštujući epidemiološku situaciju te čuvajući zdravlje i jednih i drugih. "Mališani" iz DV-a Maslačak tijekom prosinca gostovat će u Čitaonici kluba umirovljenika te uveseljavati prolaznike u Ciscuttijevoj ulici.

DJEČJA KNJIŽNICA

•  Bor dobrih želja / ponedjeljkom u 16.30 i 17.30 sati: kreativne radionice izrade božićnih ukrasa za roditelje i djecu. Na radionici će se izrađivati prigodni ukrasi kako bismo zajedno ukrasili Bor dobrih želja u Dječjoj knjižnici. Prijave: osobno u Dječjoj knjižnici ili mailom djecja@gkc-pula.hr
Bor dobrih priča / srijedom u 16.30 i 17.30 sati: prosinačka pričaonica i čitanje blagdanskih priča za djecu vrtiće i osnovnoškolske dobi i njihove roditelje. Oslikaj priču, nastavi priču, zamaštaj se u Dječjoj knjižnici. Prijave osobno u Dječjoj knjižnici ili mailom djecja@gkc-pula.hr.

•  Spoj na slijepo s knjigom za djecu i mlade / petkom u 17 sati: Kako bi vikend bio zabavan uz knjigu pripremit ćemo svakoga petka pregršt zanimljivih naslova za djecu i mlade, omotati ih i na omot napisati samo ključne riječi ili citate. Posudba knjiga bit će još zabavnija kada ne znate što vas očekuje. Očekujemo i vaše dojmove pa nam ispunjeni listić ubacite u prigodni sandučić. Neka čitanje bude zabava!  
•  Klub hvatača slova / 3. prosinca; 17 - 18.30 sati: Klub hvatača slova je čitateljski klub u sklopu kojeg se odvija program Čitaj (o) psu u suradnji s udrugom za Pet therapy Indeficienter Vinkuran. Djeca u nižim razredima osnovne škole usvajaju čitanje, a tu vještinu uvježbavaju čitanjem naglas. No, mnogi mališani, najčešće iz srama ili straha od pogreške, to izbjegavaju pa ne uspijevaju „istrenirati“ čitanje te počinju osjećati odbojnost prema knjigama. U Klub su dobrodošla sva djeca od 1. do 4. razreda osnovne škole, a posebno ona koja malo manje vole čitati ili tu vještinu tek uče. Prijave za radionice su obavezne zbog ograničenog broja polaznika. Prijaviti se možete osobno u Dječjoj knjižnici ili na e-mail djecja@gkc-pula.hr. Uvjet za pohađanje radionica je da su učenici članovi knjižnice.  
•  iSTražujEM u knjižnici / utorkom i četvrtkom od 12.30 do 15.00 sati: Ciklus radionica osnova programiranja uz micro:bit  za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole. Prijave: osobno u Dječjoj knjižnici ili mailom djecja@gkc-pula.hr
Instagram? Ne, uradi sam! / ponedjeljkom, srijedom i petkom od 12.30 do 14.30 sati: ciklus kreativnih radionica za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole. Prijave osobno u Dječjoj knjižnici ili mailom djecja@gkc-pula.hr.
 

Svi programi će se održavati uz poštovanje epidemioloških mjera. Moguće su promjene termina programa, koje će pravovremeno biti objavljene na našoj internetskoj stranici i društvenim mrežama, kao i stranici organizatora manifestacije (www.adventupuli.hr).

PODIJELI: