Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Mlad

Treći FLIT - Festival talijanske književnosti

Nastao kao projekt poticanja čitanja namijenjen mladima, Festival talijanske književnosti, u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Središnje knjižnice Talijana u RH, stigao je do svog trećeg izdanja. Ovogodišnji Festival bit će održan od 18. do 22. listopada, u Tjednu talijanskog jezika u svijetu.

Kao i 2020., ovogodišnje izdanje bit će posebno. Nažalost, ne možemo organizirati gostovanja u gradovima na način na koji bismo željeli te ne možemo posjetiti škole, što bi ovaj festival učinilo inkluzivnijim i sadržajno bogatijim. Međutim, mladi će ipak imati priliku razgovarati s autorima, osobama koje su stvorile priče pročitane i obrađene na nastavi, jer susret s autorom uzbudljiv je i emotivan trenutak, koji ostavlja trag. Ključno je omogućiti mladima dijalog s piscima, razgovore s osobama koje su stvorile priče koje čitaju u razredu, postavljanje pitanja i suočavanje s osjećanjima, mišljenjima i stavovima koja naviru iz pročitanog.

Naši gosti bit će tri velika talijanska književnika za mlade: Gabriele Clima, Enrico Galiano i Paola Zannoner. Uz susrete s autorima, publici su dostupni i intervjui koje je priredila novinarka Luisa Sorbone. Ovogodišnji Luisini sugovornici su: Dario Fertilio, Diego Marani, Michele Monina, Pino Roveredo i Francesco Veltri.

Nastavljamo i literarni natječaj Passaparola namijenjen mladima koji vole pisati i ne libe se izraziti vlastita mišljenja i podijeliti ih sa svojim vršnjacima.

Dio programa trećeg izdanja FLIT-a u godini obilježavanja lika i djela Dantea Alighierija posvećen je tom velikom pjesniku, u koji su se uključiti kako učenici tako i profesori i školski knjižničari: projekt Dante 9-7-9 i akcija čitanja naglas Profesorski put u Pakao. 

Ove godine ugostit ćemo i izložbu Putovanje po Italiji u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu – Istituto Italiano di Cultura, koja kroz dvadeset ilustriranih panela predstavlja najznačajnije zanimljivosti talijanskih regija kroz umjetnost, poznate osobe i tipične lokalne proizvode.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje RH kao dio popratnog programa pripremili smo stručno predavanje u Zajednici Talijana Pula na temu Kako i što čitamo u školi?

Ovim programom pridružujemo se brojnim aktivnostima, manifestacijama i događanjima koji se u Godini čitanja, proglašenoj u okvirima realizacije Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, organiziraju diljem Hrvatske.

Detaljnije o gostima i pojedinim programima 3. FLIT-a možete pronaći na www.flit.gkc-pula.hr

FLIT 2021. je financiran sredstvima Regije Friuli Venezia Giulia, putem Pučkog sveučilišta u Trstu, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.

Prilozi

PODIJELI: