Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Cenzura nas razdvaja, knjiga nas spaja

Dječja knjižnica priključit će se ovom obilježavanju prigodnom izložbom „Cenzura nas razdvaja, knjiga nas spaja!“. Na izložbi će se naći knjige za djecu i mlade koje su tijekom povijesti iz nekog razloga bile zabranjivane ili osporavane, kao i objašnjenja zašto su se baš one našle na „crnoj listi“.

U Središnjoj knjižnici na Odjelu beletristike i Odjelu za djecu i mlade možete saznati koji su se književni klasici, stripovi, knjige za mlade, SF romani tijekom povijesti našli na listama zabranjenih knjiga. Naravno, izložene naslove možete posuditi.

Nacionalni tjedan zabranjenih knjiga knjižnice i knjižare obilježavaju promocijom često cenzuriranih naslova, da bi stavili naglasak na "proslavu slobode čitanja". Obilježavanje ovog tjedna započelo je Američko knjižničarsko društvo (ALA) prije gotovo 40 godina.

Najčešći razlozi zbog kojih se neke priče nađu u centru skandala ili uklanjaju s polica u knjižnicama su uvredljiv jezik, eksplicitni seksualni sadržaj, homoseksualnost, nasilje, religiozna uvjerenja, droge i golotinja.

OSPORAVANE KNJIGE - pokušaj da se makne iz kruga čitatelja određena literatura, na temelju primjedaba grupa ili pojedinaca. Knjige se miču iz kurikuluma knjižnice, da bi se čitateljima zabranio pristup.

ZABRANJENE KNJIGE - trajno uklanjanje knjiga na određenom području.

Prilozi

PODIJELI: