Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Djeca
Mladi

3Dprintamo u Knjižnici

Gradska knjižnica i čitaonica Pula polako obogaćuje svoj kreativni STEM kutak zahvaljujući donacijama Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), odnosno kroz njihov projekt Digitalni građanin kojim su brojne narodne knjižnice u regiji opremljene edukacijskom tehnologijom.

Uz micro:bitove, micro:Maqueen, AQ:bit i Bosone, koji su dostupni i za posudbu, pulska knjižnica bogatija je za 3D pisač Prusa MINI. Transformiramo našu knjižnicu u digitalni inovacijski i obrazovni centar s tehnologijama koje uključuju mikroračunala, robote i 3D printere, i činimo dostupnim modernu edukacijsku tehnologiju odraslima i djeci čime će se omogućiti uvođenje digitalnih vještina u lokalnoj zajednici, povećati digitalnu pismenost i potaknuti razvoj digitalnih kompetencija korisnika.

Bili smo na sjajnoj i korisnoj edukaciji u Dječjoj kući u Rijeci u sklopu projekta Digitalni građanin u organizaciji IRIM-a. Puno smo naučili i dobro se zabavljali. Is3Dprintali smo našu prvu macu koja je zajedno s 3D printerom stigla u našu knjižnicu i sad ponosno “vozi” svoj micro:Maqueen.

Misija Instituta za razvoj i inovativnost mladih je potaknuti i osnažiti svu djecu i odrasle u Hrvatskoj i regiji da steknu STEM kompetencije potrebne da postanu ravnopravni građani 21. stoljeća, ne samo time što im omogućava pristup tehnologiji, nego i edukacijom, donacijama i drugim aktivnostima. Udruga je razvila i provodi najveći izvannastavni STEM program u Europi – kroz pokret Croatian Makers s dosegom od više od 200.000 djece i odraslih te je razvila obitelj platformi i projekata poput popularizacije STEM područja i uvođenja programiranja u institucije do složenijih poput robotičke lige i Internet of Things aktivnosti.

Kroz projekte robotike u suradnji s IRIM-om educiramo djecu i mlade koji će kroz aktivnosti nastaviti koristiti suvremenu opremu i nove tehnologije.

Radionice osnova programiranja prethodnih godina pobudile su velik interes među djecom i mladima, a vjerujemo da će jednako tako biti i s 3D printerom.

Pratite nas jer uskoro ćemo vas obavijestiti o našim prvim radionicama 3D printanja – iSTražujEM u knjižnici! A do tada možete posuditi micro:bit ili neki od zanimljivih popratnih setova.

Čekamo vas u Knjižnici!

Galerija fotografija

PODIJELI: