Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Uz Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava

Jedan od najvažnijih datuma za hrvatsku književnost je 22. travnja 1501. Tog je dana Marko Marulić dovršio prvi nacionalni umjetnički ep Judita. Marulić je biblijsku pripovijest o hrabroj udovici pretočio u stihove, a ključna pouka djela jest važnost vjere u Boga i svoj narod. Pouka je aktualna i danas, a vrijednost epa je također bezvremenska te je stoga Hrvatski sabor 1996. odlučio da se 22. travnja obilježava Dan hrvatske knjige.

Od 1997. godine u organizaciji Društva hrvatskih književnika i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske dodjeljuju se godišnje nagrade Judita – za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, Davidias – za najuspješniji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu, odnosno studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini, te Slavić – za najkvalitetniji objavljeni prvijenac.

Nadalje, 23. travnja i dalje ostajemo uz pisanu riječ jer obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava, u čast književnika Miguela de Cervantesa, Williama Shakespearea i Ince Garcilasa de la Vege. Naime, sva trojica su umrla navedenoga datuma 1616. pa je na Glavnoj skupštini UNESCO-a 1995. godine donesena odluka o obilježavanju tog značajnog dana. Također, 23. travnja se održava i manifestacija Svjetska noć knjige, tj. njezina hrvatska inačica Noć knjige koja objedinjuje značenje i misao vodilju obaju datuma koji slijede jedan za drugim. Programima u sklopu te manifestacije cilj je promicanje čitanja, izdavaštva, zaštita autorskih prava, prevođenja, knjižnica i sl. Ključnu ulogu u svemu imaju čitatelji pa se stoga potiče dijalog između knjižnica i njihovih korisnika. Važno je imati uvid u čitateljske interese, ali i potaknuti članove najšire zajednice na korištenje knjižničnih usluga jer su one potrebne svima, neovisno o dobi, spolu, nacionalnosti, vjeri i materijalnom statusu. Širenje spoznaja svakome može donijeti samo pozitivne rezultate, pa neka Noć knjige inspirira korisnike na što više novih susreta s umjetnosti pisane riječi i  uvjeri nas da knjige zaista imaju ljekovitu moć.

PODIJELI: