Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Djeca

Međunarodni dan dječje knjige

Da bi se djecu potaknulo čitanje i motiviralo da tu naviku održe kroz život 2. travnja, na obljetnicu rođenja Hansa Christiana Andersena, obilježava se Međunarodni dan dječje knjige u organizaciji Međunarodnoga vijeća za knjige za mlade (International Board on Books for Young People – IBBY).

IBBY je organizacija koja želi spojiti djecu diljem svijeta preko knjiga, promicanje međunarodnog razumijevanja kroz dječje knjige, osigurati svoj djeci pristup različitim knjigama, poticati distribuciju kvalitetnih dječjih knjiga – osobito u zemljama u razvoju, te štiti prava djeteta.

Sa sličnim ciljevima 2002. godine osnovana je i prva svjetska dječja digitalna knjižnica, projekt je koji je pokrenula američka Kongresna knjižnica (Library of Congress), pozvavši nacionalne knjižnice širom svijeta na suradnju u njezinoj izgradnji. Uz digitalizirane slikovnice Kako je Potjeh tražio istinu i Regoč Ivane Brlić-Mažuranić, na portalu Međunarodne dječje digitalne knjižnice među više od 4600 digitaliziranih naslova za djecu na 59 jezika nalaze se i 34 hrvatska naslova.

U povodu Europske godine čitanja naglas (2013.) Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo pokrenuli su prvu nacionalnu kampanju za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja - Čitaj mi!. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu.

Pozivamo vas da svaki dan slavite dječju knjigu čitajući najmlađima i na taj im način pokažete jedan drugačiji, bajkovitiji, šareniji svijet!

Galerija fotografija

PODIJELI: