Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Odrasli
Djeca
Mladi

Ljekovita moć knjige

Snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje.

U Noći knjige 2021. stoga vas potičemo da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja.

Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno. Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već i prisustvo knjiga u našem životu.

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, da bi se barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Noć knjige pokrenuta je na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, kojima su se u organizaciji pridružili partneri: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA. od 2018. godine u pripremi manifestacije sudjeluje i Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK).

PROGRAM:

Zoom / YouTube / Facebook / Instagram

10 sati / Središnja knjižnica - Zoom: Šumske ideje ispod pokrivača od lišća – promocija priručnika, predstavljaju Irena Brajković i Sanja Krizman

17 sati / Središnja knjižnica – Zoom: zaČITAJ se! - okrugli stol o poticanju čitanja kod djece i mladih

18 sati / Dječji odjel – YouTube/Facebook: Birikina u gostima

19.30 sati / Središnja knjižnica: Book Club – prvi susret čitateljskog kluba u suradnji s Društvom psihologa Istre

Facebook: Spoznaj priču - online kviz provjere znanja o knjigama

Središnja knjižnica: Fragile - izložba slika Sanje Simeunović Bajec

Dječji odjel: Razlistaj priču – izložba slikovnica

Čitaonica kluba umirovljenika Pula: Pula u mom srcu – Pola nel mio cuore – izložba radova učenika OŠ Tone Peruška Pula

Knjižnica Vodnjan: Herbarij Gian Paula Cavallija iz 1719. godine – izložba u suradnji s Državnim arhivom u Pazinu

PODIJELI: