Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Najčitaniji naslovi u ožujku na iBiblosu

Ovi dani samoizolacije i karantene idealna su prilika za čitanje, a knjige putovnica za bijeg u neke druge svjetove. Knjige su u ovoj situaciji i sredstvo lakšeg podnošenja socijalne otuđenosti – upoznajemo i družimo se s nekim novim, fiktivnim i/ili stvarnim likovima.

Trenutno je posudba knjiga online pa donosimo deset najposuđivanijih naslova u ožujku na iBiblosu.

1. J. K. Rowling: Karijera zla (Mozaik knjiga, 2016.)

„Karijera zla“ treći je roman o privatnom detektivu Cormoranu Strikeu, čovjeku teške i burne prošlosti koja ga još uvijek prati. Nakon što Robin Ellacott u tajanstvenom paketu naslovljenom na svoje ime pronađe odrezanu žensku nogu, sumnja pada na četvoricu okrutnih ljudi koje je Cormoran poslao u zatvor i svi mu život žele pretvoriti u pakao. Dok se policija usredotočuje na jednog sumnjivca, Robin i on istražuju živote ostale trojice, istodobno rješavajući misterij poslane ženske noge i tijela kojem pripada. Ali ubojica s čudnim fetišem ne miruje i nakon što se dogode nova ubojstva, Strike shvati da je i Robin u opasnosti… „Karijera zla“ pametna je zagonetka s neočekivanim obratima na svakom uglu te je ušao u uži izbor prestižne britanske književne nagrade Theakston Old Peculier za najbolji britanski krimić godine. I da, potpisuje ga Joanne Kathleen Rowling pseudonimom Robert Galbraith.

2. Teresa Medeiros: Poljubac za pamćenje (Mozaik knjiga, 2019.)

Sterling Harlow, divlji i strastveni muškarac, vodi razvratan život uživajući u nasljedstvu preminulog strica pod čijom je strogom čizmom godinama živio i odrastao. Bijesan na vlastite roditelje, smatrajući ih krivcima zbog sudbine koja ga je zadesila, Sterling se vraća u svoj rodni kraj nakon što mu majka umire. Lauri Fairlegh, sluškinja Sterlingove majke, sanja veliku strastvenu ljubav i nada se da će joj sudbina poslati muškarca kakvog zamišlja kao svojega muža. Hoće li susret s privlačnim strancem u šumi biti odgovor na Laurine molitve? Smišljajući plan koji će joj naizgled riješiti sve životne probleme, Lauri i ne sluti da zaspali muškarac u šumi nije bezazleni pali anđeo, već glavom i bradom prerušeni vrag…

3. Angela Marsons: Izopačene igre (Mozaik knjiga, 2019.)

Druga knjiga iz serije o detektivki Kim Stone. Niz nasumičnih ubojstava vodi Kim i njezin tim do psihijatrice Alex Thorne. Alex je sociopatkinja, u svom bolesnom istraživanju koristi se pacijentima kao pokusnim kunićima, ulazi u njihovu psihu i manipulirajući, navodi ih na ubojstva. Kad shvati da joj je Kim na tragu, ona postaje njezina sljedeća potencijalna žrtva. Kim mora zaustaviti Alex pod svaku cijenu, ali ne zna kako jer nema nikakvih konkretnih dokaza za ono što radi.

4. Leïla Slimani: Uspavanka (Fraktura, 2018.)

Mladi pariški bračni par Myriam i Paul odlučio je zaposliti dadilju koja bi brinula o njihovo dvoje djece nakon što se Myriam ipak odlučila posvetiti odvjetničkoj karijeri. Odabrali su pouzdanu, smirenu i učinkovitu Louise koja ubrzo postaje neophodan dodatak obitelji. No, Myriam i Paul ne znaju ništa o stvarnoj Louise i njezinom životu pa se tako velika prisnost nakon niza nesporazuma i manjih incidenata neminovno pretvori u tragediju. Roman je nagrađen Goncourovom nagradom 2016. godine te je jedan od onih koji mogu promijeniti način na koji vidimo književnost. Ovaj neobični književni triler u kojem je sve od početka jasno uvlači nas u sve probleme suvremene Europe, progovara o problemima suvremenog majčinstva, ženama rastrganima između ambicija i obitelji, životu dadilja i njihovom položaju u obiteljima u kojima rade te očaju i osamljenosti marginalaca bez obitelji i ikakvih čvrstih veza.

5. Monica McCarty: Stijena (Mozaik knjiga, 2019.)

Još jedan roman iz serije "Čuvari visočja" autorice bestselera New York Timesa Monice McCarty vodi nas u 14. stoljeće, doba kada se Škotska pokušava oduprijeti pokušajima Engleske da je pokori. Thom je prvi put ugledao Elizabeth kada je imao 9 godina, a ona 6. Mada je bila kći lorda Williama "Neustrašivog" Douglasa, a on sin njegova osobnog kovača, zvanog Veliki Thom, među njima se odmah rodila bliskost i postaju nerazdvojni. S vremenom, ona će prerasti u strastvenu ljubav koja će prolaziti kroz mnoga iskušenja. Primjerice, Elizabeth će zbog političkih interesa biti prisiljena postati žena lorda Thomasa Randolpha, a Thom će, kao hrabri ratnik, počesto biti izložen pogibelji…

6. Angela Marsons: Nijemi vrisak (Mozaik knjiga, 2018.)

Prvi slučaj inspektorice Kim Stone. Ona je svojeglava i ne priznaje autoritete, ali svi znaju da obavi svoj posao i ne staje dok ne riješi slučaj. U njezinoj ekipa vlada dobra atmosfera usprkos sitnim zadirkivanjima. U zimi 2004. godine u blizini doma za nezbrinutu djecu oko svježeg humka na ledini stajalo je petero ljudi, svi su znali da je oduzet život nevinu djetetu, ali su se nadali da to nitko nikad neće saznati i da su njihove tajne pokopane. Deset godina poslije ubijena je bivša ravnateljica doma, ubojstva se nastavljaju. U isto vrijeme igrom slučaja na ledini su otkrivena tijela triju pokopanih djevojčica. Kim i njezin tim moraju pronaći i spriječiti ubojicu prije nego ponovno ubije i pobrinuti se da bude kažnjen za brutalna ubojstva djevojčica. Međutim, da bi ga uhvatili, Kim se mora suočiti s vlastitim demonima iz prošlosti prije nego što bude prekasno.

7. Judith McNaught: Savršen (Mozaik knjiga, 2019.)

Nakon tegobnog djetinjstva po domovima, Julie napokon dolazi u divnu obitelj Mathison koja joj je omogućila da izraste u prekrasnu osobu. Zachary Benedict, pak, zahvaljujući svojoj okrutnoj baki koja ga je lišila obiteljskog bogatstva, završava na ulici s par dolara u džepu. S vremenom, postat će poznati glumac i redatelj, još uvijek usamljen i ogorčen, ali i jedan od najbogatijih u Hollywoodu. Međutim, na snimanju posljednjeg filma, netko će ubiti njegovu suprugu. Osumnjičen za njenu smrt, bježi iz zatvora. Skrivajući se od policije, kao taoca uzima Julie Mathison koju prisili da s njim boravi nekoliko dana u kući na osami. U zajedničkom životu, daleko od svih, njihov će se odnos od nemilosrdnog otimača i prestravljene žrtve stubokom promijeniti, a Julie će svakog trenutka biti sve sigurnija da je Zachary nevin… „Savršen“ je novi roman suvremene američke autorice, kraljice ljubavnih romana.

8. Lisa Wingate: Dok još nismo bile vaše

Godina je 1939. Na rijeci Mississippi, u njihovu brodu, Queenie je trebala roditi svoje peto dijete, no crnkinja koja ju je trebala poroditi shvatila je da nosi blizance i otjerala ih u bolnicu. Sljedeće jutro djecu je s broda policija odvela u dom za nezbrinute gospođice Tann. No, to mjesto bilo je sve samo ne dom! S druge strane, u današnje doba, Avery Stafford je s ocem, senatorom, u posjeti staračkom domu, gdje joj se obrati neobična starica May, koja kao da ju je prepoznala. Ne dajući joj mira, ona unatoč krcatom rasporedu obaveza svrati ponovno do nje. I shvati da njezinu priču mora istražiti, jer tiče se i njezine obitelji...

9. Deborah Harkness: Knjiga života (Fraktura, 2014.)

Posljednji dio trilogije „All souls“ odgonetnut će sve tajne stoljećima skrivane u Ashmoleu 782. Diana Bishop i Matthew Clairmont te njihova nerođena djeca nalaze se pred neviđenim zaprekama, a njihov povratak iz elizabetinskog Londona u sadašnjost otkriva im da su svi njihovi strahovi i neprijatelji još uvijek tu i da se s njima moraju suočiti. Jedino što može sačuvati njihovu ljubav jest sastavljanje tajnovitog rukopisa s tri izgubljene stranice. Matthew, Diana i njihovi malobrojni prijatelji diljem svijeta, od londonskih palača do sveučilišnih laboratorija Nove Engleske, pomoću drevnih znanja i postignuća moderne znanosti, traže izgubljene stranice i tajnu koju one kriju. U najnapetijem nastavku Diana će morati osloboditi sve svoje moći da pomogne svome mužu i da zajedno osiguraju budućnost za svoju djecu. „Knjiga života“ maestralan je krešendo trilogije u kojem su vještice, vampiri i demoni prikazani dojmljivo trodimenzionalno, to je roman prepun strasti koji govori o nama danas i vječnoj ljubavi za kojom svatko traga.

10. Pavao Pavličić: Štićena osoba (Mozaik knjiga, 2019.)

Već u prvoj vožnji u svojem novom autu, koji je teška srca (a na nagovor obitelji i prijatelja) napokon kupio, urednik crne kronike Ivo Remetin gotovo izgubi glavu. Tehnički pregled u policijskoj mehaničarskoj radionici, međutim, posve otkloni mogućnost da je u pitanju tvornička greška zbog koje bi kočnice otkazale, jer na automobilu istog tipa, u posve drugom dijelu grada, dogodi se isto: kočnice su namjerno onesposobljene! A taj je vozač smrtno stradao. Ali to nije sve, zaredaju i drugi smrtni ishodi naizgled nesretnih okolnosti te novinarov prijatelj policijski inspektor Šoštar pokreće istragu kojoj se, naravno, priključuje i Remetin. Novi roman Pavla Pavličića napeti je triler kojim autor još uvijek uspijeva održati prvo, mjesto među domaćim autorima ovoga žanra. Istražitelj-amater Ivo Remetin, nakon brojnih avantura u romanima „Krvna veza“, „Tri petka u travnju“, „Crveno pile“, „Zmijska serenada“, „Tužni bogataš“ i drugima i dalje je podjednako inteligentan detektiv koji to, zapravo, uopće nije, nego mu dugogodišnje novinarsko iskustvo pomaže u rješavanju zamršenih slučajeva.

Podsjećamo, članovi Knjižnice zahtjev za aktivaciju korisničkog računa za iBiblos podnose putem posebnog online obrasca na portalu www.ibiblos.com. Uslijed izvanrednih mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa, omogućujmo aktivaciju korisničkog računa i posudbu e-knjiga putem iBiblosa, svim zainteresiranim građanima iz Istarske županije, uključujući i one koji još nisu uplatili članarinu ili obnovili članstvo. Građani Istarske županije koji nisu članovi Knjižnice ili nisu obnovili članstvo mogu koristiti posudbu e-knjiga do 31. svibnja 2020., a postupak aktivacije privremenog korisničkog iBiblos računa mogu pronaći ovdje.

Galerija fotografija

PODIJELI: